Povratak

Merkat

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beogra

P: Imam par pitanja u vezi merkata. Da li se može držati u kući ili stanu? Šta jede? Gde da kupim hranu za njega i da li postoji? Gde ga držati, kakav kavez mu je potreban? Unapred hvala, Ana

O: Merkati (lat. Suricata suricatta) su sisari iz porodice mungosa, koji naseljavaju pustinjska područja južne Afrike (pustinja Kalahari). šive u grupama - kolonijama koje imaju do 40 članova, a obično je taj broj manji. Mužjaci su teži od ženki (oko 730 g) i viši (do 35 cm bez repa, a ženke do 25 cm). Mesojedi su i uglavnom se hrane insektima, a jedu i love manje sisare, guštere, zmije i jaja. Donekle su imuni na otrove zmija i škorpiona pa ih love bez problema. Moraju svakodnevno loviti jer nemaju masne rezerve pomoću kojih bi čuvali energiju. Žive u podzemnim jazbinama koje su povezane tunelima i imaju više izlaza. Na čelu kolonije je "alfa" par, koji jedini ima mladunce, a vrlo često iz kolonije proteruju odrasle ženke, koje formiraju nove kolonije sa proteranim mužjacima. Socijalna struktura merkata je jedna od složenijih u životinjskom svetu, a jedinke su čvrsto povezane. Svaki odrasli član ima svoje zaduženje, koje mogu i promeniti.

Postoje "babysitteri" koji ostaju blizu jazbine kako bi pazili na mladunce dok ostali članovi love. Stražari stoje na zadnjim nogama i upozoravaju ostale na prisustvo predatora. Učitelji pokazuju mladima kako se lovi, a lovci love plen. Merkati polno sazrevaju sa otprilike godinu dana, a mogu se razmnožavati tokom cele godine. Mladunce donose na svet u letnim mesecima. Graviditet traje 11 nedelja, a najčešće se izlegu četiri mladunca koji se rađaju gluvi i slepi. Iz jazbine izlaze nakon 3 nedelje, a sa šest nedelja se samostalno hrane, uz pomoć starijih jedinki.

Osim u pustinji Kalahari, mogu se videti i u zoo-vrtovima koji im omogućavaju optimalne uslove za život. Iako deluju simpatično, ne preporučuje se njihovo držanje u stanovima ili kućama, upravo zbog posebnih uslova u kojima žive i love. Hrane se živim plenom. Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi.