Povratak

Zlatnoruki tamarin - majmun kao kućni ljubimac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Obožavam životinje, a pošto živim sama duže vreme, razmišljam koju da uzmem za kućnog ljubimca. Odlučila sam se za majmuna. Da li bi mogli da mi preporučite nekog majmuna koji ne raste mnogo i da mi kažete gde treba da spava, kako da mu dajem hranu i šta, iz čega da mu dajem vodu i ostalo što je bitno za izdržavanje malih majmuna. Maja

O: Majmuni pripadaju porodici primata, red majmuna. Majmuni nisu slični drugim kućnim ljubimcima. Primarno su divlje životinje,  pa je briga o njima izuzetno komplkovana i osetljiva - zbog njihovog društvenog i emotivnog života. Budući vlasnik morao bi biti emotivno zrela i uravnotežena osoba jer su majmuni jako inteligentni i senzibilni pa neće napredovati ukoliko nemaju dobre uslove života, a pod time ne mislim samo na prostor. Čak bih se usudila ići do te mere i reći da bi se za majmuna morali brinuti kao i za malo dete. Inače su neuredni i nemaju običaj da pospremaju svoj životni prostor. Vole bacati stvari po podu i vole igračke (što šarenije to bolje).

Veterinara je dovoljno posećivati po potrebi, što znači kada primetite da sa majmunom nešto nije u redu. Kavez za majmuna mora biti ekstremno prostran -  da u njega stanu grane sa zelenilom i kućica u kojoj će spavati. Posebno treba paziti na njihovo zdravlje jer su podložni velikom broju bolesti od kojih boluju i ljudi. Za kućno držanje, česti su slučajevi vrste - Zlatnoruki tamarin, pa ću Vam o njemu pisati.

Tamarini se još nazivaju "kraljevima džungle" jer im dlaka oko lica sliči lavljoj grivi. Lion tamarini su slični Marmosetima. Dugački su oko 26 cm, a teški oko 0,6 kg. Žive u familijarnim grupama. Jednom godišnje imaju obično dva mladunčeta (blizance). Polno su zreli sa 18 meseci. Stariji blizanci ostaju duže vreme sa roditeljima kako bi im pomogli oko brige sa novim blizancima. Graviditet kod njih traje 125 - 132 dana. Oba roditelja se brinu za podmladak. Majka doji mladunčad svaka 2 - 3 sata, a otac se brine za njih tako što ih nosi na leđima. Tamarini žive u tropskim šumama Brazila. Aktivni su po danu, a noću se skrivaju u šupljinama drveća. Spadaju u omnivore, što znači da vole jesti i životinje i biljke. 80% jelovnika im čini voće, a hrane se još insektima i malim vertebratima (mali gušteri i zmije). Tamarini međusobno komuniciraju tresanjem, cviljenjem i kvocanjem. Njihovi prirodni neprijatelji su orao i jaguar. Tamarini žive prosečno 15 - 18 godina. Osim tamarina, za kućno držanje popularni su i kapucini. To je takođe vrsta malih majmuna, poznatih po inteligenciji, a posebno po sposobnosti držanja oruđa. Kapucini se mogu dresirati za pomaganje osobama koje boluju od tetraplegije. Molimo Vas da dobro razmislite pre nego što se odlučite na kupovinu takve egzotične životinje, jer se radi o živome biću, a ne o igrački koja će Vas uveseljavati 3 dana. Briga o njima je veoma delikatna i zahtevna.  
 
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs