Povratak

Cista pera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Molim vas odgovorite na moje pitanje kako izgleda cista pera i kako se uklanja? Imam mužjaka tigra starog skoro 3 godine, koji je pre 3 meseca počeo da raste stvorenje, odmah ispod desnog krila, sada je veličine manjeg oraha i potpuno je prestao da leti. Kreacija izgleda kao lopta, tvrda na dodir, malo tamnija od boje kože. Već sam pronašala mnogo o lipomima, ali gotovo ništa o cistama perja. Hvala unapred, Maja

O: Cista perja se javlja kod mnogih vrsta ptica (papagaji, kanarinci najčešće). To je okrugla formacija koja može biti jedna ili više njih.

Najčešće se javlja u predelu krila. Rezultat je nemogućnost prodiranja kroz kožu novog peraja, pa obično nastavlja da raste unutar ciste, koja se polako puni keratinom (izgleda poput mekog sira) i povećava njegovu zapreminu.

Uzrok ovih cista može biti nedostatak ishrane, genetska predispozicija, infekcija, trauma ili povreda perja i folikula.

Cistu može lečiti veterinar (otvaranje i čišćenje tumora), najčešće uz podržavajuću terapiju.

Takođe vam preporučujem da uzmete Muta-vit, koji je bogat određenim aminokiselinama (metionin, lizin, treonin, triptofan) i vitaminima B. Ovi sastojci pomažu peru da ima čvršću strukturu, što mu olakšava prodiranje u kožu tokom klijanja i prelivanja, tako da se ne stvaraju nove ciste. Preparat se dodaje vodi za piće 2-3 puta nedeljno.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs