Povratak

Cista pera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Molim vas da mi odgovorite na pitanje kako izgleda perna cista i kako se ona uklanja? Imam tigricu mužjaka starog skoro 3 godine, kojem je pre 3 meseca počela da raste neka tvorevina, baš ispod desnog krila, sad je već veličine manjeg oraha, i sasvim je prestao da leti. Tvorevina izgleda kao kuglica, tvrda na dodir, malo tamnija od boje kože. Već sam dosta našla o lipomu, ali skoro ništa o pernim cistama. Hvala unapred, Maja

O: Perna cista se javlja kod mnogih vrsta ptica (papige, kanarinci najčešće). To je okrugla tvorevina koja može biti jedna ili više njih.

Najviše se javlja u području krila. Rezultat je nemogućnosti prodora kroz kožu novog pera pa ono najčešće nastavi da raste unutar ciste, koja se polako puni keratinom (izgleda poput mekog sira) i povećava svoj volumen.

Uzrok stavarnju ovih cista može biti nedostatak u ishrani, genetska predispzicija, infekcija, trauma ili povreda pera i folikula.

Cistu može obraditi veterinar (otvaranje i čišćenje novotvorevine), najčešće uz potpornu terapiju.

Takođe vam preporučam da nabavite Muta-vit koji je bogat određenim aminokiselinama (metionin, lizin, threonin, triptofan) i vitaminima B grupe. Ovi sastojci pomažu perju da bude čvršće strukture, čime lakše probijaju kožu kod nicanja i mitarenja pa ne dolazi do stvaranja novih cista. Preparat se dodaje u vodu za piće 2-3 puta u nedelju dana.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs