Povratak

Kretanje sa starijim kanarincem

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam kanarinca koji je verovatno stariji od 15 godina. Trebao bih da se preselim u novi stan i pitam se da li će promena uticati na kanarinca, koji je toliko dugo bio na istoj adresi? Silvana


O: Preseljenje je stresna situacija i za nas i za životinje. Ne mogu vam sa sigurnošću reći kakav je ishod situacije u vašem slučaju, u smislu prilagođavanja novom okruženju i njegovom trajanju, jer je svaka ptica jedinka za sebe.

Savetujem vam da svog ljubimca prebacite u najsigurnijim mogućim uslovima (npr. U kutiji, a ne u kavezu kako biste izbegli moguće povrede) do novog odredišta. Bilo bi dobro da sa ljubimcem provedete malo više vremena nego obično, i pre i posle selidbe, kako biste osetili dodatnu sigurnost u sebi i svom ponašanju. Sve ovo će sigurno olakšati novonastalu situaciju. Naravno, dodatno nadgledajte dalje ponašanje vašeg ljubimca u novom okruženju i, ako je potrebno, reagujte na bilo koju neobičnu promenu ponašanja ili zdravstvenog stanja tako što ćete kontaktirati svog veterinara.