Povratak

Kuvano žumance i ljuska jajeta u ishrani ptica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Mogu li da dam nimfama kuvano žumance? I školjku koju kuvamo, zdrobimo na sitne komade i damo im. Ima puno kalcijuma, da li je dobro dati? Hvala, pozdrav, Senka

O: Više o ishrani nimfa možete pročitati pod naslovom Nimfska ishrana.

Slobodno dajte nimfama ili nimfama kuvani žumanjak. Ljuska jajeta je druga stvar.

Naime, većina komercijalne hrane za ptice je pripremljena da zadovolji dnevne potrebe svih hranljivih sastojaka koje vaša nimfa treba za pravilan razvoj i funkcionisanje tela. Dodavanje usitnjene ljuske jajeta (kalcijuma) u ishranu preporučuje se samo kod hipokalcemije (smanjeni nivoi kalcijuma u ​​krvi), monotonoj ishrani (npr. Samo jedna vrsta semena), kao i pri polaganju jaja kod ženskih papagaja . Dakle, dodavanje kalcijuma u ​​„ruku“ čak može naštetiti ptici, jer se višak nakuplja u bubrežnim tubulima i dovodi do njihovog kalcifikovanja i propadanja, što dovodi do prekomernog taloženja u kostima, što nije dobro.

Moja preporuka je da nimfama obezbedite kvalitetnu mešavinu semena, svežeg voća i povrća, dovoljno sunca tokom dana i dovoljno aktivnosti, tako da ne bi trebalo da bude problema sa nedostatkom bilo kakvih mikro- ili makroelemenata u vašem ljubimcu.