Povratak

Lečenje opekotina kod tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam papagaja smeđi rep i ptica je pala i slomila nogu. Išao sam na rengen i snimak je pokazao lom, samo ovde u nema nikoga ko zna da uradi nogicu pa vas kontaktiram da mi date koji savet. Jelena

O: Iako su mogući hirurški postupci u lečenju preloma kod živine, bolje je koristiti nehirurške metode lečenja preloma kostiju, jer je smanjen rizik od postoperativnih infekcija i lokalnih povreda vaskularizacije. Iščašenja i prelomi mogu se vrlo dobro lečiti odmaranjem u kavezu; koža koja se proteže od bočnih delova tela do kolena. Postavljanje zavoja i udlaga može pomoći, ali položaj povrede je važan.

Ptice koje se oporavljaju od slomljene noge trebale bi da imaju umotane repove kako bi zaštitile perje, trebalo bi ih držati na mekim površinama koje se menjaju svaki dan. Takođe je dobro staviti nisku prečku u kavez koja omogućava ptici da „visi” povređenu nogu, ispod zdravog nivoa. Važno je da ptica ima apetit i da joj se omogući pristup hrani i vodi, kojima preporučujem dodavanje vitaminsko-mineralnog preparata svaki dan.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs