Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Moje papige se pare i sve to je u redu, ali stavili smo im gnezdo u kavez i oni ga bacaju van! Šta je uzrok tome i kako da se izlegnu jaja? Puno hvala unapred. Hana

O: Nimfe dostižu polnu zrelost sa godinu dana. Dobri su roditelji i imaju i po 6 mladunaca po leglu. Parove mesec dana pre parenja treba dodatno prihranjivati (jajčane smese, meka hrana, vitamini) i kondiciju pojačavati letom. Ženka snese svaki drugi dan po jedno jaje, a polaže ih 4-6, nekad i 9. Mladi se izlegnu nakon 19 dana (nekad i 21 dan). Gnezdo mora biti drvena kutija 25x25x35 cm (visoko gnezdo), a plodnijim parovima položeno gnezdo 40x25x35 cm. Prečnik ulaza u gnezdo mora biti 8 cm. Postoji mnogo mesta i kutija u kojima nimfe mogu postaviti gnezdo. Standardna veličina gnezda za nimfe je 30cm u visinu, 22cm u dužinu i 20cm u širinu. Ulazna rupa bi trebala da bude prečnika 6cm i trebala bi biti 2cm od vrha gnezda sa jednom pričvršćenom prečkicom ispod ulaza. Ako je gnezdo manjih dimenzija, nimfe možda neće hteti ući u njega. Na dno gnezda trebamo postaviti piljevinu ( ali ne piljevinu sveže smokve, bora, jele, smreke i sličnih stabala ) u sloju od 3cm.

 

Položaj samog gnezda jako je bitan. Gnezdo mora biti postavljeno tamo gde se par oseća sigurnim i opuštenim za polaganje jaja. Ako postavite gnijezdo negde gde vaš par inače ne voli da boravi to znači da neće ni hteti ući u gnezdo ni položiti jaja. Najbolja procena gde postaviti gnezdo je da promotrite gde vaš par najviše boravi. Prilikom postavljanja gnezda vodite računa da gnezdo ne bude previsoko ni prenisko. Nadam se da sam am pomogla da možete osigurati sve uslove da par ima potomstvo.

 

OZNAKE: