Povratak

Određivanje pola papagaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Možete li mi reći pol mog papagaja ako je moguće videti sa slike? Unapred zahvaljujem. Pozdrav, Nikša

O: Kao kućni ljubimac, pevajuća papiga je jako zahvalna ptica, što zbog svoje ne prevelike veličine i svoje ljubazne naravi (ne grize kao većina papiga) već i ugodne i umerene pesme.


Razlika imeđu polova je vrlo dobro vidljiva već i kod mladih ptica u gnezdu. Ženke su sivo-zelene, maslinastog perja, dok mužjaci imaju fluorescentno zelenu glavu i vrat, zelena leđa i rep sa crnim delovima, a grudi su intenzivno žute, dok je prednji deo jarko crvene boje. Krila su zelena sa tamno plavim rubovima na letnim perima.

Osim osnovne boje, kod pevajućih papagaja javljaju se i varijante odnosno mutacije boja koje su primarno vezane uz pol: cinnamon, lutino, pallid, pallidino, platinum, opaline; autosomalne recesivne mutacije: plava, pegava, crna, bronkasto crna, žuta sa crnim očima; dominantno nasledne mutacije: sivo-zelena. Postoje varijacije među primarnim mutacijama. U nekakvom globalnom načelu, boje mužjaka kod originalne boje i kod mutacija su intenzivnije pa možete tako pokušati da raspoznate mužjaka od ženke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs