Povratak

Ptica diše na usta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Pre par dana sam kupio tigricu i primećujem da stalno otvara i zatvara kljun (kao da diše na usta) pa me je to veoma zabrinulo jer nikada do sada to nisam video kod tigrica. Vladan

 

O: Bolesti disajnog sistema kod ptica najčešće izazivaju sledeće simptome: izraženi pokreti prsiju zbog otežanog disanja, nosni iscedak, ritmičko pomeranje repa ili glave, podizanje krila od tela, istezanje vrata, kašalj, projenjeno uobičajeno oglašavanje, povraćanje i disanje otvorenim kljunom (javlja se uz upalu gornjih disajnih puteva).

Razvoj ovih bolesti pospešuje malnutricija - poremećaj u organizmu nastao zbog smanjenog ili prekomernog unosa hrane, a odražava se na umanjenim ili prekoračenim unošenjem nutritivnih materija. Hipovitaminoza vitamina A i suva pojačana toplota okoline takođe su česti uzrok poremećaja, a ostali uzročnici su bakterije, mycoplasme, chlamydie, virusi, gljivice i paraziti poput Cnemidocoptesa.


Svi uzročnici dovode do zadebljanja mukoznih sluzokoža (zatvaraju se normalni otvori na nosu, otvori koji vode do sinusa i vazdušnih vrećica), stvara se povećani iscedak koji dodatno začepljuje već zadebljane otvore. Leči se prema uzročniku, što znači da bi trebalo pticu odvesti u specijalizovanu ambulantu za ptice (Veterinarski fakultet u Beogradu), uzeti bris i odrediti uzročnika, a prema uzročniku određuje se i terapija (nystatin, tylosin, ivermectin i drugo).
Vlasnik može ptici korigovati ishranu i načine držanja, dodati vitamine u vodu (posebno obratiti pažnju na A vitamin), držati u provetrenoj prostoriji, a ne u zadimljenoj, povećati temperaturu okoline za par stepeni Celzijusa, davati vlažnu hranu, a takođe preporučujem i multivimaniski preparat Anima Strath, koji pomažu u podizanju imunog sistema životinje.

O respiratornim infekcijama kod tigrice pisala je koleginica Aleksandra : O respiratornim infekcijama 

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs