Povratak

Prelom noge kod ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj papagaj je povredio nogu i odmah smo ga odveli kod veterinara. On nam je rekao da je polomio butnu kost ili čašicu pa vas molim da mi pomognete. On može da pomera kandžu ali ne može da stoji na njoj. Oseća je ali ne može da stoji na njoj, pa vas molim da mi kažete na šta vas to asocira i očekujem odgovor u naj skorije vreme. Marija
O: Iako su mogući hirurški zahvati u terapiji lečenja preloma kod kućnih ptičica, bolje je koristiti nehirurške metode lečenja preloma kostiju, jer se smanjuje opasnost od postoperativnih infekcija i povreda lokalne vaskularizacije. Dislokacije i prelomi mogu biti vrlo dobro tretirani odmorom u kavezu. Postavljanje zavoja i uložaka mogu pomoći, ali je bitna sama pozicija povrede.

Ptice koje se oporavljaju od preloma noge trebale bi da imaju umotane repove što će im zaštiti perje, i treba ih držati na mekanim površinama koje se menjaju svaki dan. Dobro je staviti i nisku prečkicu u kavez koja omogućuje ptici da "obesi" povređenu nogu, ispod nivoa zdrave. Bitno je da ptičica ima apetit i da joj je omogućen pristup hrani i vodi, u koju bi bilo dobro da svakodnevno dodajete vitaminsko-mineralni preparat.

Savetujem Vas da strpljivo i svakodnevno pratite oporavak Vaše ptičice i da budete u stalnoj komunikaciji sa veterinarnom, kako biste mogli da predupredite bilo kake neželjene reakcije i na vreme reagujete u slučaju komlikacija.

Ukoliko se pridržavate saveta datih u ovom mejlu, kao i saveta Vašeg veterinara, ptičica će se vrlo brzo oporaviti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs