Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam dve zebe mužjaka i zenku, ženka već određeni period ima neki problem, stalno vrti glavom kao da ima vrtoglavicu, dešava joj se i da padne na leđa i tako par sekundi dok opet ne stane na noge, ne može da se popne na prečke, vreme uglavnom provodi na dnu kaveza gde i spava, pa iz tog razloga su hranilica i pojilica spuštene da bi joj bila dospuna hrana i voda. Većinu vremena provodi spavajući, često je nakostrešena, na prečkama ne može dugo da boravi kao ranije, brzo gubi ravnotežu i padne. Kada padne na leđa nekako izvrne glavu, a inače je sve vreme naginje na desno. Pregledala sam je i nisam primetila nikakve povrede. Pozdrav, Marija
O: Opisani simptomi zajednički su mnogim bolestima.

Nedostatak vitamina E i selena kod odraslih ptica može se ispoljiti između ostalog, opštom slabošću i slabošću nogu, odnosno otežanim stajanjem i hodanjem.

Takođe, infekcija uveta može dovesti do poremećene koordinacije, vrtenja u krug i sl. Ušni otvori se kod ptica nalaze blizu očiju i obično su pokriveni perjem i ne vide se.

Ukoliko postoji bakterijska infekcija, iz uveta može izlaziti iscedak, a ušni otvor može biti i zatvoren zbog oticanja ušnog kanala, pa ga je teže uočiti.

Postoje i virusne infekcije koje se ispoljavanju nervnim simptomima, poput infekcije paramyxovirusima.

Uznapredovala bolest jetre ispoljava se poremećajem centralnog nervnog sistema - gubitak

Znaci bolesti kod Vaše zebe su ozbiljni i preporučujem da je što pre odvedete na pregled kod veterinara koji je dobro upoznat sa patologijom ptica. Takav pregled moguće je obaviti i na Veterinarskom fakultetu, Ambulanti za male životinje (broj telefona 011/3611-809).

Dodatne informacije poremećajima ravnoteže kod životinja pisali smo u teksovima koji glase Poremećaj ravnoteže kod ptica/Ataxia i Iskrivljena glava i vrat tigrice – tortikolis/Pokazatelji da je ptica bolesna.

Želimo Vašem ljubimcu što brži oporavak!

OZNAKE: