Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ženku i mužjaka nimfe. Interesuje me kako da im napravim gnezdo ako ženka bude trebala da snese...? Pozdrav i hvala, Nenad
O: Nimfe su spremne za parenje već sa 9 meseci, ali bilo bi dobro da prvo parenje ne dozvolite barem do 14 meseci starosti. Nimfama postavite gnezdo. 7 - 10 dana nakon parenja, kada ženka počinje da nosi jaja (2-8). Oboje, mužjak i ženka, sedeće na jajima. Nakon 18 - 21 dana izlegu se mladunci. Oba roditelja su vrlo brižna i brinu se o ishrani malih ptića.

Obavezna je pojačana ishrana u pripremi za parenje i u toku hranjenje malih ptića koja podrazumeva hranu bogatiju vitaminima i mineralima, ali i posebne mešavine mekane hrane.

Pticama, treba ponuditi gnezdo isključivo od prirodnog materijala, poput drveta, slame, sušene trave, šiblja i kokosovog oraha. Otvor mora biti okrugao, tako da ptica normalno ulazi, ne preveliki da mladi ne bi u prvim danima ispadali.

Gnezdo može biti samo za jedan par nimfi, koje će oni doživotno koristiti i popunjavati ga s ponuđenim materijalom (tračice od papira, vata - koju neki uzgajivači ne preporučaju, sušena trava).

Nakon što mladi izađu, gnezdo treba očistiti, pobacati materijal iz gnezda, oprati četkom i vrućom vodom i osušiti.

Gnezda možete pronaći u ponudi Pet centra, a celokupnu ponudu možete pogledati ovde.

Dodatne informacije o razmnožavanju nimfi pisali smo u tekstovima koji glase Polna zrelost nimfe i spremnost za parenje i Uslovi za uspešno parenje i razmnožavanje nimfi.

Nadamo se da su Vam dobijene informacije i saveti sa stranica bili od pomoći.

OZNAKE: