Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam papagaja, tigricu, staru 3 godine. Nisam je nikad nosila van kuće iz straha kako bi reagovala u vožnji i u drugoj sredini. Da li je za nju bezbedna vožnja kolima, tj. putovanje od 2 sata, i boravak napolju (u dvorištu), gde ima i drugih ptica? Hvala
O: Tigricu ćete najsigurnije transportovati u manjoj kutiji na kojoj su otvori za vazduh.

U Pet centru možete da kupite male plastične transportere za ptice koji su praktični, jer imaju ručicu za nošenje, pticama su udobni i lako se peru, a mogu da posluže i kao privremeni smeštaj za pticu za vreme čišćenja kaveza ili eventualnog odlaska kod veterinara.

Za ptice je bolje da su prilikom transporta u polumraku i manjem prostoru. Tako se osećaju sigurnije, a kako stoje na ravnoj podlozi manja je opasnost od eventualnih povreda (npr. pad s prečke u slučaju prenošenja u kavezu). Polumrak je važan naročito noću, jer ptica nije izložena naglim promenama u osvetljenju okoline.

Što se tiče boravka na otvorenom (u dvorištu) on je moguć, ali morate se pridržavati određenih pravila. Kavez morate da stavite na bezbedno mesto na kojem ne postoji mogućnost kontakta sa nekom drugom životinjom (pas, mačka), odnosno da dođe do rušenja kaveza, a samim tim i eventualnog povređivanja ptice i nepotrebnog stresa.

Takođe, boravak sobnih ptica na otvorenom zavisi od klimatskih uslova, odnosno od spoljašnje temperature, koja ne bi terebalo da se mnogo razlikuje od temperature na koju je ptica do sada već navikla. To znači da je optimalna temperatura kojoj može biti izložena oko 25 stepeni.

Takođe je važno da kavez ne sme biti na direktnom sunčevom svetlu ili mestu gde su zraci sunca direktno usmereni na kavez. Najbolje je da bude u nekom hladu, zaštićen od sunca i promaje, tj. vetra.

OZNAKE: