Povratak

Ptica napada vlasnika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj Braunouhi, ručno hranjen mužjak, star dve godine, grize me jako za uho, upetljava mi se u kosu nakon stavljanja pramenova u kosu kod frizera. Sve sam pokušala, ali ne vredi, on naglo menja svoje ponašanje, sva sam izujedana, moram sada da ga držim stalno u kavezu, i tada se dere po ceo dan. Naravno nije to naučio, pikira na mene divjački, te više ne znam šta da radim. Moram ga dati nekom odgajivaču, situacija je nepodnošljiva posle divnog druženja sa njime. Ne mogu sada da menjam boju kose, ništa mi nije jasno i ne znam šta da radim? Nina
O: Ptice su bića rutine i navike i jako često mogu reagovati burno na promene koje se dešavaju u njihovoj okolini. One mogu negodovati čak i usled promene sitnog detalja ili rasporeda nameštaja u prostoriji u kojoj žive tako što će npr. odbijati da lete jer više nema tu sigurnost poznavanja prostora. Može da odbije da izađe iz kaveza ili da reaguje burno izbacivanjem predmeta iz kaveza, glasnim oglašavanjem i sličnim uznemirenim gestovima kojima Vam pokazuje da joj nešto nije po volji.

Ptice mogu reagovati defanzivno prema svome vlasniku čak usled promene mirisa, pa pretpostavljam da je Vašoj ptičici samo potrebno izvesno vreme da se ponovo navikne na Vas, pa je zato potrebno krenuti sve iz početka.

Griženje je problem koji se često javlja kod papagaja. Griženje kod ptica je uvek odgovor na određenu situaciju i podstaknuto je nečim. Ptice daju uvek znak da će ugristi i nikad to ne rade samoinicijativno. Smatra se da kod ptica postoje dva razloga zašto grizu: zbog preživljavanja ili zbog kontrole.

Griženje zbog preživljavanja javlja se kad je ptica uplašena i oseća se ugroženom. Griženje iz kontrole označava da ptica dobija neki oblik nagrade što joj daje podsticaj da i dalje grize. 

Prvo morate da otkrijete uzrok ponašanju Vaše ptice, kako biste mogli da ga otklonite. Posle identifikacije postoji nekoliko načina da otklonite takvo ponašanje. Nažalost, ne postoji brzo rešenje kako da pripitomite ili prevaspitate bilo koju pticu. Potrebno je vremena i strpljenja da bi ste odučili pticu da ne grize. Kao prvo, ignorišite negativno ponašanje i pokušajte da ne reagujete fizičkim povlačenjem ruke kada Vas ugrize. Vrlo često, odsečna ali tiha naredba kao "Ne, ne, ne!" može naučiti pticu da griženje nije prihvatljivo. 

Poželjno - pozitivno ponašanje podstičite poslasticama i nagradama. Drugo, gledajte telesne znakove Vaše ptice jer obično one daju znakove upozorenja, kao što je to siktanje, pre nego počnu da grizu. Tada prekinite sve vaše aktivnosti i dajte vremena ptici da se smiri. Nemojte da ponavljate radnju sve dok se ne smiri. Zatim, nežno tepajte govoreći mu tihim i smirenim glasom i provodite sa njim što više vremena. Ptice reaguju na ton našeg glasa. 

Sledeće, nemojte da joj dozvolite da Vam stane na ramena. Ptici koja grize ovo daje osećaj dominantnosti. Držite pticu na rukama ili u nivou očiju, kako bi uspostavili kontakt očima.

Budite uporni i ne radite ništa raditi na silu.

Dodatne informacije o griženju kod ptica pisali smo na stranici Ptica grize.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs