Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam malog aleksandra, star je skoro 4 meseca, od rođenja ručno hranjen. Pored njega imam i još dva papagaja, ali nisam sigurna da li sam ikada primetila da neko od njih kija osim njega. Znate i sami kolika je temperatura napolju, tako da nama klima u kući radi skoro ceo dan. Bojim se da se možda mali aleksandar nije prehladio od toga. Kako to mogu da prepoznam i šta treba da uradim? Za sada smo ga sklonili u sobu pošto tamo nema klime, a nisam sigurna šta dalje da radimo. Živim nedaleko od Beograda, ali lakše mi je prvo da dobijem neki savet od vas pa onda, ako bude potrebno dovedem papagaja kod vas. Hvala unapred.
O: Simptomi prehlade kod ptica podrazumeva nespecifične simptome: ptica je neraspoložena, slabije jede, više spava, našušurenog perja i ne komunicira. Kasnije se razvijaju simptomi oboljenja respiratornog trakta: kijavica, mokre nozdrve, jednostrani ili obostrani konjunktivitis, pojačano disanje koje se ispoljava pulsiranjem repa i jakim rastezanjem grudnog koša, zvukovi šištanja tokom udisaja ili izdisaja, malaksalost ptice i nemogućnost da leti.

Kijanje je prirodan proces kojim organizam pokušava da izbaci uglavnom sekret iz gornjih disajnih puteva. Ono može da bude posledica bakterijskih i virusnih infekcija, ali i posledica iritacije disajnih puteva (prašina, alergije itd.). Predisponirajući faktori su promaja, niske temperature, loši ambijentalni uslovi, neredovno održavanje higijene kaveza.

Posmatrajte Vašu pticu i ukoliko primetite da je pokunjena ili joj je perje nakostrešeno, da su oči suzne i zatvorene, da postoji promena u boji i konzistenciji izmeta, da su nozdrve vlažne i da nerado ili uopšte ne uzima hranu, obavezno odnesite pticu na veterinarski pregled, jer se često stanje od banalne prehlade može komplikovati i dovesti do težih posledice po zdravlje ptice.

Što se tiče upotrebe klima uređaja, možete rashladiti prostoriju u nekoj razumnoj meri. Ptice podnose visoke temperature bolje nego ljudi, ukoliko im je dostupna sveža voda.
Ne preporučujem Vam da ptice borave u prostoriji gde je temperatura niža od 26 stepeni, kao ni da vazduh iz klima uređaja duva direktno u ptice. Svakodnevno morate proveriti prostoriju dva puta, a dok god je uključen klima uređaj nije dozvoljeno kupanje ni kvašenje ptice.

S obzirom da u Pet Centru postoji samo veterinarska apoteka u okviru koje nije moguće vršiti klinički pregled, a samim tim ni postavljanje dijagnoze i propisivanje terapije, neophodno je da ljubimca odvedete na veterinarski pregled u neku od veterinarskih ambulanti koja se nalazi u Vašoj blizini. Ukoliko niste sigurni kome biste se mogli obratili, možete ljubimca odneti na pregled na Fakultetu veterinarske medicine, u ambulantu za male životinje, najbolje sredom i četvrtkom od 16 do 20h. Možete ih kontaktirati na broj 011/3611-809.

Ono što Vi možete uraditi za Vašeg ljubimca jeste da mu dodajete multivitaminske preparate u piće koji će podići imunitet organizma i pomoći u borbi protiv prehlade. Raznovrsna ponuda ovakvih preparata čeka Vas u našim objektima.

OZNAKE: