Odgovara: 
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Da li možete da mi kažete šta može prouzrokovati iznenadnu smrt nimfe? Bio je star oko godinu ipo dana, sve je bilo u redu sa njim, nedavno sam primetila prvi put da je kao kijao ali to je kratko bilo, i prošlo. Nekoliko dana kasnije tačnije danas se ponovilo ali dosta učestalije i ubrzano disanje i kao da je kunjao. Ja nisam znala kako da mu pomognem i nakon par sati je uginuo, a pre toga je bas neke tužne zvuke ispuštao. Hvala vam, Slavica
O: Jako nam je žao zbog uginuća Vašeg ljubimca.
Ptice u većini slučajeva pokazuju simptome bolesti kada je bolest već uznapredovala. Patologija ptica vrlo je širok pojam, pa je nerazdvojiva od ostalih kliničkih specijalnosti i same dijagnostike kao i terapije. Simptomi bolesti imaju vrlo veliki raspon, a najčešći su: nakostrešenost perja, nadutost, apatija, promenjen izmet (proliv, zatvor), odbijanje hrane i vode, simptomi od strane nervnog sistema (nekoordinisano kretnje, paraliza) itd. Vrlo je važno da kada primetimo i samo jedan jedini simptom da što brže reagujemo. Najčešće bolesti koje se javljaju su kolibaciloze, salmoneloza, kokcidioza kao i infestacije šugarcima i grinjama, a dokazana je i velika sklonost neoplastičnim bolestima.


Kako ste naveli da je Vaša ptica imala problema i sa oglašavanjem i disanjem napomenuću takođe i bolest koja je najšešći uzrok tome. Singamoza je parazitska bolest koju uzrokuju valjkasti crvi Syngamus, a parazitiraju u dušniku i bronhijima. Bolest se ogleda promenama u oglašavanju (promukao glas, piskutav ili tih), a može se pojaviti iscedak iz nosa, kijanje i anemija. Vrlo je česta bolest kod ptica, a leči se antihelminticima.


Osim navedenih bolesti, simptomi koje ste Vi naveli mogu biti i posledica pogrešne ishrane (nedovoljna snabdevanje organizma životinje hranjivim materijama) ili neadekvatnog držanja hrane, pri čemu se najčešće pojavljuju gljivice, a uzročnici su Aspergiloze. Takva hrana može dovesti i do intoksikacije organizma. Treba izbegavati masne semenke u hrani, jer u protivnom dolazi do teških oštećenja unutrašnjih organa.

Kod pojave bolesti bez obzira na etiologiju, vrlo važnu ulogu ima higijena kaveza, same ptice, ishrana i stres kao jedan od najvažnijih karika u pojavi bolesti.
Relativno kratko vreme u kojem su se pojavili simptomi kod Vaše papagaja, govori o akutnom toku bolesti i to vrlo kratkom. Postoji i perakutalni tok koji se dešava za svega nekoliko sati, ali bez klinički vidljivih simptoma.

Iz navedenog može se zaključiti da je vrlo teško odrediti uzrok uginuća Vaše nimfe. Ovo su samo smernice koje bi mogle upućivati o čemu bi se moglo raditi. Međutim, napominjem da se pravi razlog uginuća Vaše ptice sa sigurnošću može utvrditi jedino obdukcijom koja se vrši na Veterinarskom fakultetu (Zavod za patologiju).

OZNAKE: