ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam par nimfi koji su izlegli mladunca. Kada je malo mladunac porastao odvojio sam ga u drugi manji kavez, jer je postojeći, u kome su se nalazili, bio mali za tri papagaja. Nakon toga su se roditelji ponovo gazili i ženka je snela jedno jaje ali nisu ležali na njemu. U međuvremenu sam im napravio veliki kavez, stavio njihovo gnezdo i izbacio to jaje, jer ih više nije bilo, a mladog spojio ponovo sa roditeljima. Sad se dešava nešto čudno, otac se namešta ispod mladog kao da želi da ga ovaj pari (odnosno ponaša se kao ženka kad hoće da se gazi) i ispušta čudne zvuke. Na ženku više ne obraća pažnju. Da li je to normalno ili ne? Unapred zahvalan na odgovoru, Nebojša

O: Svaka je ptica različita pa bi zato trebalo pratiti znakove koje Vam Vaše nimfe pokazuju, kao i razvoj događaja, jer se smatra da parenje započinje kada mužjak i ženka učestalo u toku dana zajedno ulaze i izlaze iz gnezda. Nakon desetak dana od parenja ženka snese 4-7 belih jaja na kojima leži 21 dan.

Nimfe su prillično brižni roditelji i dešava se da oboje, mužjak i ženka, sede na jajima.

U svakom slučaju, u periodu sedenja na jajima ptice ne treba uznemiravati jer ženka može da odustane ili da razbije jaja, ukoliko se uplaši.


Kada se izlegnu mladi, najbolje je ne dirati ih i prepustiti ih brizi roditelja. Potrebno je oko 8 nedelja da se mladi ptići osamostale i napuste gnezdo što je ujedno i znak da je ženka ponovo spremna za polaganje jaja.


Na osnovu onoga što ste napisali, moguće je ste prerano odvojili ptića od roditelja pa je zato došlo do promene ponašanja kod roditelja tj. mužjaka. Posvetite im malo više više pažnje, dodajte im minerale i vitamine u ishranu (namirnice bogate vitaminima A i E, kao na primer rendanu svežu šargarepu i grančice peršuna), a možete im dodati i neku poslasticu.

 

OZNAKE: