mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mužjaka nimfe starog oko 2 god, nisam sigurna tačno i u poslednje vreme je mnogo počeo da se češe po leđima i ispod krila. Veterinar nam je rekao da misli da je alergičan na suncokret, izbacili smo mu to iz ishrane ali ništa se nije promenilo. Kupili smo mu sprej i prašak - Avissan i Intox ali mu nisu pomogli, i dalje se mnogo češe. Moje neko mišljenje, posmatrajući ga, je da je alergičan na neke vitamine u hrani, ali me zbunjuje to što mu nismo menjali hranu drastično i samo je odjednom počeo da se češe. Da li možda znate šta je u pitanju i šta da uradim da mu pomogne? Hvala vam u svakom slučaju. Srdačan pozdrav, Milica Anđelkovic


O: Svrab i češanje su posledica nadražaja koji stimulišu receptore u koži. Kada su ti nadražaji jaki, onda je i intenzitet svraba veliki i ptica se intenzivno i često češe, dok slabiji nadražaji izazivaju svrab slabijeg intenziteta i tada se  životinja retko češe.


Moguće je da Vaša ptica upravo prolazi fazu mitarenja, tj. izmjenu starog perja novim. Rast novog pera može izazivati svrab. Ukoliko se zaista radi o mitarenju, možete joj pomoći dodavanjem vitamina i minerala u hranu ili vodu za piće. Takođe, pri smirivanju svraba pomaže i kupanje (uvek kupajte papagaja u toploj vodi).

Fiziološki procesi koji se odigravaju na koži, izazivaju tolerantan nivo svraba. Ptica se počeše nekoliko puta dnevno i vlasnici to i ne primete. Međutim, kada postoje neki patološki procesi na koži, koji su uzrokovani infekcijom, postojanjem parazita, alergijskim promenama, ekcemom, onda svrab može biti velikog intenziteta i izazvati zabrinutost kod vlasnika. Promene na koži ne moraju biti praćene promenom opšteg stanja, naročito u početku procesa, dok neke promene nikada ne izazovu veće probleme sem lokalnih, na koži. Od propratnih simptoma može se primetiti neveselost, slabiji apetit, pospanost itd.


Za rešavanje problema ektoparazitske prirode koristi se sprej Avisan, koji se nanosi direktno na kožu, a može se koristiti i za kavez i okolinu kaveza. Pre upotrebe potrebno je da se kavez mehanički očisti od sadržaja i nečistoće, a posle primene preparata, da se opere mlakom vodom. Kao zaštitu od ektoparazita, u ponudi Pet Centra možete naći i Verminex kapi koje su na bazi biljnih ulja, bez dodataka hemijskih supstanci. Koriste se tako što se po koži rasporedi nekoliko kapi.


Dijagnoza se obično postavlja pregledom ptice, kada se uočavaju crvenkasta mesta uboda ili se može napraviti ekpseriment sa belom tkaninom, koju vlasnik preko noći stavi u kavez i, ukoliko je ptica invadirana, ujutro će se na tkanini naći mnoštvo crvenkastih tačkica.


Osim navedenih uzroka, treba spomenuti i one koji se nešto ređe javljaju, poput kožnih alergija, stresa, sindroma bolesti kljuna i perja (virusno oboljenje), pernih cista i sl. Ova oboljenja možete eliminisati kao moguća tek pažljivom obrađenom analizom zdravlja ptice, koju radite u dogovoru sa Vašim veterinarom.


Kao potpornu terapiju, bez obzira na uzrok koji je doveo do svraba, možete koristiti vitaminske dodatke: Aminovitamin i Omni - vit kapi koji mogu poboljšati opštu otpornost. Pored ovih preparata u ponudi Pet centra možete naći i gotovu hranu namenjenu nimfama, kao i dodatke hrani koji mogu biti vitaminizovani. Sigurna sam da bi joj se dopale i neke šarene igračka namenjene papagajima kojim bi se mogla zabaviti, a takođe ih možete naći u našoj ponudi.


Za početak pokušajte tigrici pomoći tako što ćete joj dodati vitaminsko-mineralnim dodatak u ishrani. Ukoliko se stanje ptice ne popravi kroz najduže 3-6 dana ili se simptomi ubrzano pogoršaju unutar dan do dva, kako biste dobili tačnu dijagnozu i pravovremenu primerenu terapiju mora da se konsultujete sa Vašim veterinarom.

OZNAKE: