Povratak

Uginuće patke/Bolutizam

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Sinoć mi je uginuo ljubimac, patak, od 9 meseci. Po svim simptomima slaze se sa botulizmom. Imam još 3 patke, koje nemaju nikakvih znakova, pa me zanima da li je to možda od glista koje je pojeo pre 3 dana. Sve patke piju i jedu isto ali samo je on uginuo. Takođe me zanima da li sam mogla nešto da uradim da preživi (ako se slučajno simptomi pojave kod drugih pataka)? Svetlana

О: Jako nam je žao zbog uginuća Vašeg ljubimca.

Botulizam je intoksikacija hranom koja je kontaminirana neurotoksinima bakterije Clostridium botulinum. Obolenje je opisano kod divljih ptica, barskih ptica, domaćih plovuša i živine pri čemu preovlađuju simptomi pareze i paralize.


Uzročnik bolesti je bakterija Clostridium botulinum koja proizvodi neurotoksine. To je anaerobna bakterija veoma raširena u prirodi.

Rizična je ona hrana koja pruža povoljne uslove za rast i razmnožavanje bakterija, a dostupna je za ptice i živinu. Ptice i živina su osetljive na otrove tipa A i C koji se stvaraju na temperaturi od 22 do 37°C, a ne uništavaju ga želudačna kiselina, fermenti za varenje, kao ni sunčevo svetlo.

Bolest se najčešće javlja kod domaćih i divljih plovuša koje žive na ribnjacima i okolnim kanalima i barama. Ptice se najčešće zaraze uginulom ribom, ređe ribom ili mesom iz konzervi, leševima životinja, loše uskladištenim ribljim brašnom i otrovima zaraženih larvi nekih insekata.


Inkubacija traje nekoliko sati do 2 dana.

Simptomi bolesti se ispoljavaju paralizom mišića glave, glave vrata i ekstremiteta. Ptice ne jedu, leže, tako što donji deo tela polože na tlo ili padnu na stranu, vrat je ispružen napred ili savijen u stranu ili prema leđima. Kod nekih su krila opuštena, oči zatvorene, membrana niktitans prolabira napolje, izražen proliv i na kraju nastaje uginuće za nekoliko sati do 2 dana.


Patoanatomski nalaz je najčešće hemoragični enteritis sa hiperemijom mozga.


Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkih simptoma, izdvajanja uzročnika i dokazom otrova u biološkom ogledu na belim miševima ili morskom prasetu.


Savetujem Vam da promenite uslove držanja i hranu kako bi zaštitili ostale patke.

Osim gotove peletirane hrane koja je njihova osnovna hrana, hrane se povrćem, biljkama, puževima, crvima i ostalim manjim insektima. Naseckana, tvrdo kuvana jaja, zeleno povrće, naseckana šargarepa, paradajz, sveži sir, mogu poslužiti kao poslastice. Nikako nemojte davati hleb, dvopek, orašaste plodove i semenke, masnu, slanu ili slatku hranu, kao i čokoladu.

Kada govorimo o higijeni, preporuka je da dvaput dnevno čistite posudu za vodu jer patke dosta prljaju vodu i prilikom pijenja, a i kupanja.

Kako biste doznali koji je zdravstveni problem zaista doveo do uginuća Vašeg ljubimca savetujem Vas da ga odvedete kod veterinara na obdukciju, gde će veterinar neposrednim uvidom i raznim metodama pregleda zaklučiti o kojem se oboljenju radi.


Možete se obratiti stručnjacima Veterinarskog fakulteta u Beogradu, katedra za bolesti živine, koji će preduzeti mere prevencije u eventualnom sprečavanju ovoljevanja drugih pataka, i eventualno obaviti obdukciju uginule životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs