mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Možete li mi reći nešto više o papagaju fišer? Razmišljam da nabavim ovu pticu, ali ne znam ništa o njoj, pa ako možete da mi kažete.... Pozdrav, Helena


O: Fišer pripada porodici Agapornisa i poznati su i kao ljubavni papagaji koje potiču iz Afrike (područje Kenije, Ruande, Burundije). Veličine su oko 15 cm i spadaju u kratkorepe papagaje. Koloristički su jedinstvene, a prepoznatljiv i dominantan je izraženi, jaki crveni kljun.


Osnovne boje fišera su telo u zelenoj boji, vrat i glava su narančasto - crveni, grudni deo je narančasto – žute boje, dok su mu krila plavo - zelene boje. Ukrštavanjem ove vrste su dobijene su genetske mutacije pa postoje i fišeri drugih boja (žuti, plavi, beli...). Hrane se gotovom mešavinom za srednje papagaje, i voda treba da im bude stalno dostupna. Poželjno ih je uzimati u paru, vrlo su veseli, zanimljivi i druželjubivi.

Za fišere se može reći da su vrlo umiljate, ali se plaše naglih pokreta, glasnih zvukova ili novih predmeta.

U početku treba pripaziti da se ne plaše previše čime se usporava njihovo pripitomljavanje. Uopšteno ne vole da se diraju rukama.


Fišeri nisu naročite pričalice po prirodi, tako da je neizvesno da li bi mogli progovoriti. Uglavnom je ženka ta koja je spremnija da nauči da govori. "Glas" im je kreštavo-piskutav i grub te je često teško njihov govor teško razumljiv. Uz dovoljno upornosti, fišere je moguće naučiti zviždati određene melodije.

Pripitomljavanje fišera da se penje po Vašem prstu (što baš ne vole) ili da Vam slete na rame (ovo preferiraju) može potrajati godinama. Ovo su ptice s karakterom i potrebno je dosta vremena da se pojedini vlasnici naviknu na tu činjenicu.

Parenje kod fišera započinje u prirodi od januara pa sve do jula meseca, a dok je u zatočeništvu najčešće od meseca maja pa do jula. Ženke su obično tokom parenja teritorijalne i vole da grizu.

OZNAKE: