Povratak

Nubijska grlica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molio bih Vas da mi što je pre moguće odgovorite. Pitao sam se da li uopšte postoje standardi za kumrije. Ako postoje i ako znate napišite mi ih, jer ih na internetu nema. Unapred hvala, Marko.


O: Nubijska grlica (Streptopelia risoria), ili kumrija, potiče iz središnje Afrike, a odatle je dalje prenošena u Evropu. U našim krajevima kumrija se pojavila za vreme turske vladavine, kada je i donet, zbog čega je i danas "turski golub", ili "turska kumrija". Uzgajaju se u zatočeništvu i jako je obožavana od odgajivača upravo zbog njene pitomosti.


Kumrija je obično bele boje, a na zadnjoj strani vrata ima crno perje u obliku kragne. Usled dužeg perioda uzgoja u zatočeništvu došlo je do razvoja ovih ptica u najrazličitijim bojama, pa ih možemo naći u čisto beloj boji, žutoj, crvenoj, smeđoj, plavoj, itd. Dugačke su 30–ak cm, noge su im crvene boje.

Kumrije se uzgajaju isključivo u zatvorenom prostoru, jer su izuzetno osetljive na hladnoću.

Ne preporučuje se uzgajanje u jatu, pogotovo ne u malom prostoru, a razlog za to su pre svega mužjaci koji su temperamentni i mogu biti agresivni. Ovim pticama odgovara kavez veličine 70x50x50 cm.

Za razmnožavanje ovih ptica potrebno je da u kavez postavite jedno ili dva gnezda u gornji deo kaveza, i treba da im je dostupno seno od kojeg će napraviti gnezdo. Nubijska grlica može se uzgajati tokom cele godine. U proseku snese jedno ili dva jaja i nakon 16 dana se izlegu ptići. Roditelji su brižni prema mladima, a iz gnezda izlaze već nakon dve nedelje dana i počinju sami da se hrane. Na jajima leže i mužjak i ženka.

Hrane se semenkama, ponajviše usitnjenim kukuruzom, sunockretom, prosom, pšenica, konoplja itd. Za vreme mitarenja, tokom zime i prilikom premeštanja ptica sa jednog mesta na drugo treba im dati vitamine. Kumrijama je potrebna voda za piće, ali i za kupanje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs