Povratak

Ishrana rozenkolisa/Da li su biljke dracena, bendžamin i kalahoja otrovne za pticu?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Poštovanje i hvala Vam što postojite. Imam 2 pitanja za veterinare, istraživala sam po internetu ali nisam našla adekvatan odgovor, jer svako govori drugačije. Imam mladog rozenkolisa star je oko 2 meseca. Međutim jede samo bar klas neće ni suncokret ni proso, davala sam mu šargarepu, bananu i jabuku, nije hteo. Kako da ga privolim da proba različitu hranu i s čim još mogu da probam, s obzirom da je još mali? I drugo pitanje imam od biljaka dracenu, bendžamin i kalahoju. Da li je nešto od toga otrovno za moju pticu? Sofija

O: Rozenkolinsi se hrane raznim semenjem, najčešće semenkama akacije, bobicama, voćem i povrćem, a veliki su ljubimci insekata i crvića.


Jedinke koje se drže u "kućnim uslovima" se hrane semenjem prosa, ovsa, suncokreta, konoplje, američkog sirka, svetlog semena i kanarinskom hranom, a mladim pticama treba davati mešavinu jaja, keksa i maka.

Takođe, ne smemo isključiti jabuke, spanać, šargarepu, list sa grančicom peršuna, dršku sa semenom neljute paprike, krastavac sa ljuskom, i obavezno dodavati minerale u čvrstom - granulastom stanju, kao i vitaminski kompleks koji se stavlja u vodu, a sve u cilju zdravlja, snage, živahnosti i potpune obojenosti ptice. Nikako im nemojte davati hleb jer im kvasac iz hleba može naškoditi.

Bar klas koji jede Vaš ljubimac je proso, a u Pet Centru možete kupiti gotovu smešu semenki superpremijum kvaliteta Versele-Laga Prestige Loro Parque. Vi ne možete naučiti papagaja da jede drugu hranu, jedino mu možete nuditi različitu vrstu hrana i pustiti ga da napravi izbor. Eventualno možete skloniti bar klas kada mu ponudite mešavinu semenki kako ne bi imao izbora, ali s obzirom da je ptičica veoma mlada morate voditi računa da ipak jede, i ne sme te je izgladnjivati.

Više informacija o pravilnom držanju i uzgoju rozenkolisa pisale su koleginice u odgovorima Rozenkolis (karakteristike, odgoj i parenje) i Rozenkolis.

Što se tiče biljaka koje imate, dracena i fikus bendžamin nisu otrovni za papagaje, dok su na kalanhoju ptice osetljive, kao i druge vrste kućnih ljubimaca, pa treba da povedete više računa ili da tu biljku sklonite u drugu prostoriju.

Više o biljkama koje predstavljaju opasnost po zdravlje i život ptice možete pročitati u tekstu naslovljenim kao Papagaji i otrovne biljke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs