Povratak

Uspešno parenje tigrica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Molim Vas da mi objasnite da li tigrice pošto su se parile u mom prisustvu ponavljaju parenje više puta dok ženka ne položo i zadnje jaje? Hvala na odgovoru. S pozdravom Borislav!

O: Tigrice vrlo brzo sazrevaju već sa 5-6 meseci, a parenje se preporučuje tek sa 12 meseci.

Za uspešno parenje ptica potreban je prijateljski odnos među njima. Naime, iako se uočava međusobno hranjenje i udvaranje, tigrice su izbirljive u pogledu partnera pa čak i kada se uočava da mužjak stavlja nogu ili noge na leđa tigrice ne dolazi uvek i do parenja.


Za uspešno parenje i razmnožavanje papagaja tigrica, bilo u kavezima ili volijerama, potrebno je da prostorija ima dovoljno dnevne svetlosti i priblizno konstantnu temperaturu između 18 i 22°C.

Ishrana mora biti pojačana, raznovrsnija i da u sebi sadrži više minerala i kalcijuma zbog ljuske jajeta. Prvi znak da su mužjak i ženka prihvatili jedno drugo je da u toku dana po nekoliko puta ulaze u gnezdo. Od tada, za oko 5 - 6 dana može se očekivati prvo jaje.

Bitno je da ne zavirujete u gnezdo svaki čas da ženka ne bi napustila jaja. Tigrice nose jaja svaki drugi dan, a ženka obično snese 6 - 8 jaja u jednom leglu. Kada snese jaja, ženka strpljivo čuči, jer kada bi legla na njih polomila bi ih. U ovom delu razmnožavanja mužjak nije od velike koristi, jer on samo povremeno i kratko čuči na jajima. Međutim, kada se mladi izlegu, mužjak donosi hranu ženki, kako bi ona uvek imala punu gušu i mogla da hrani mlade.

S obzirom na to da ženka u proseku snese 8 jaja, prvo pile će imati 16 dana kada se izvali poslednje jaje, ali posle 30 do 45 dana, kada napuste gnezdo, svi ptići će izgledati kao da su se izveli istog dana. Objašnjenje ove pojave je u tome što je priroda obdarila ženku da tačno zna koju količinu hrane treba kojem piletu da obezbedi. Nepogrešivo počinje od najmlađeg pileta i tako redom dolazi do najstarijeg. Kada i poslednje mlado izađe iz gnezda i počinje da kljuca, tek tada ženka ponovo nosi jaja i ulazi u drugi ciklus. Ako želite da imate jake, zdrave i velike mlade tigrica ne bi trebalo da izvodi više od dva legla godišnje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs