Povratak

Uslovi za uspešno parenje zeba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam dva para zebica koja držim u jednom kavezu, kavez je prilično veliki tako da imaju prostora i komocije u njemu. Postavio sam dva gnezda za oba para i u gnezda po malo vunice i pamuka, ostalo sam ostavio u kavezu. Zebe su polako počele da unose ostatak materijala u gnezda. Iskreno bio sam srećan jer bih voleo da mi izlegu jaja. Ali zebe nisu još izlegle jaja iako je od toga prošlo puno vremena, a čitao sam da čim prave gnezdo da ce se pariti. Mužjak iz jednog para često pokušava da se popne na leđa ženke ali ona beži, parili su se samo jednom. Šta da radim. Unapred hvala, Redžep

О: Kod zeba je lako uočljiva spremnost za parenjem, s obzirom da jedinke počinju da pripremaju gnezdo, a mužjak u to vreme započinje pevanje pesme kojom se udvara ženki. Čim bude prihvaćen od strane ženke pokušaće da se popne na njena leđa. Samo parenje traje kratko i ponavlja se više puta.


Moguće je i da niste primetili parenje, a da je do njega došlo. Takođe, ukoliko je usledilo samo jedno parenje, jaja mogu biti oplođena.

Ženka snese uglavnom svakog dana po jedno jaje što čini ukupno od 3 do 8 jaja.

U toku samog pravljenja gnezda, ptice se nikako ne smeju uznemiravati. Kavez se ne pomera sa mesta koje pticama odgovara. Samo gnezdo u kavezu treba postaviti sa što više prečaka koje gnezdo čine lako dostupnim.


Na taj način se ptice osećaju sigurnije. Materijal za izgradnju gnezda može biti različit, ali im najviše odgovara seno.

Ishrana u toku gnežđenja mora biti pojačana - jajčana smeša ili gotova hrana za razmnožavanje ptica. U toku parenja, ali i generalno, vrlo je bitno da ptice imaju dovoljno dugačak i kvalitetan foto period tokom dana. Prirodna svetlost je najbolja, te Vam savetujemo da ptice budu smeštene u svetlu prostoriju. Ukoliko je dan oblačan i mračan, savetuje se paljenje svetla. Svetlo pozitivno stimuliše sve životne procese. Period odmora, tj. mraka se takođe mora poštovati, jer ptice tada odmaraju. Minimum 8 sati odmora trebalo bi im se obezbediti svakog dana (najbolje je pratiti prirodnu smenu dana i noći).


Problem koji pominjete uglavnom nastaje kada se ptice previše uznemiravaju, ili kada je mesto na kojem su smeštene po njima neodgovarajuće (buka, vibracije, strujanje vazduha).


U slučaju da su Vam potrebne još neke informacije u vezi razmnožavanja zeba i problema koji se mogu pojaviti u vezi sa tim, savetovala bih Vam da se dodatno posavetujete sa iskusnim odgajivačima zeba.

O parenju zeba pisali smo kolega i ja u naslovljenim tektovima Polna zrelost i parenje zeba i Parenje zeba.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs