ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam problem sa pticom, tigricom. Ceo dan je normalno leteo po kući i grickao lišće (u pitanju je biljka 'hristov venac'), ali odjednom je počeo da maše glavom i ne može da se osloni na noge. Šta da radim? Sandra

O: Grickanje sobnih biljaka, bez obzira na njihov poznat ili nepoznat toksični efekat na ptice je strogo zabranjeno. Kada god je ptica puštena da leti po stanu, ona mora biti pod konstantim nadzorom.

Tigrice, kao i drugi papagaji su vrlo radoznale prirode i vole da probaju svasta iz spoljašnje sredine, zato okolina u kojoj borave mora biti bezbedna. Svaka jedinka različito reaguje na kontakt sa sobnim biljkama.

Neke su otrovne, izazivaju slabije do jače izražene gastrointestinalne simptome, ili nervne simptome koji  ispoljavaju grčevima skeletne muskulature, promenom dijametra zenica, nekaraterističnim ponašanjem za vrstu životinje itd.

Neke su otrovne, izazivaju slabije do jače izražene gastrointestinalne simptome, ili nervne simptome koji ispoljavaju grčevima skeletne muskulature, promenom dijametra zenica, nekaraterističnim ponašanjem za vrstu životinje itd. Neke sobne biljke imaju iritirajući efekat na sluzokožu usne duplje pa onemogućavaju uzimanje hrane neko vreme ili čak dovode do povraćanja.

Simptomi koje navodite mogu biti vezani za intoksikaciju (vezano ili ne vezano za biljku koju je konzumirao), ali isto tako i za traumu. Ptice koje su slobodno puštene, često naleću na prozore ili ogledala i često povrede vratne pršljenove koji takođe daju sličnu simptomatologiju.

Savetovala bih Vam da pticu odvedete kod veterinara na pregled, kako bi joj na vreme pružio adekvatnu pomoć. Do posete veterinaru stavite pticu na mirno mesto, a na dno kaveza hranu i vodu. Obezbedite je od udaraca o kavez.


Više informacija o sobnim biljkama i njihovoj toksičnosti za papagaje pisala je koleginica Aleksandra Todosijević u tekstu pod naslovom „Papagaji i otrovne biljke“.

 

OZNAKE: