Povratak

Grožđe kao uzrok dijareje kod ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam papagaja "kaluđericu", sa njim je sve u redu ali zadnja dva dana ima retku stolicu u vidu mešavine sluza i izmeta (bude kao voda). Da li je to opasno i šta preduzeti dalje da bi se to saniralo? Da napomenem da mu pored semenja redovno dajem svežu papriku, jabuku, smokvu...! Ono na šta ja sumnjam, jer je od tad i dobio retku stolicu, dao sam mu da jede grožđe. Baš je puno jeo i pio sok iz zrna grožđa. Od tada ima retku stolicu. Pozdrav...Srđan

О: Grožđe može da dovede do dijareje ukoliko se daje pticama, pogotovo često i u većim količinama. Grožđe je puno vode i šećera što može dovesti do poremećaja u metabolizmu i pojave ređe stolice sa primesama sluzi ukoliko su creva znatnije iritirana.


Kao zamena za grožđe mogu da posluže jabuke ili šargarepe, koje neće dovesti do takvih problema.

Kod nas u Pet centru možete da kupite preparat Bio - digest, koji se daje za bolje varenje, kod proliva. To je prirodan izvor hrane za optimalnu crevnu floru, obezbeđuje bolju konzistentnost izmeta.


O problemu dijareje kod ptice pisali je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med., u prethodnom odogovoru pod naslovom „Proliv kod ptica“.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs