ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Juče sam tigricu našao na dnu kaveza kako pomera samo desno krilo i desnu nogu, ostalo sve kao da joj je otkazalo. Inače, tigrica živi sa 3 nimfe u istom kavezu i stara je oko 6-7 godina. Zenice su joj bile sužene i jedva gleda. Izdvojio sam je u poseban kavez gde sam joj stavio na dnu hranu i vodu, ponekad dodje da jede i pije ali uzme samo nekoliko zrna i vrati se u ćoše gde se navali i ne mrda ceo dan. Pozdrav. Rade

 

O: Simptomi koje opisujete mogu odgovarti kliničkoj slici moždanog udara, trovanja, virusnih, bakterijskih i gljivičnih oboljenja, avitaminoze B itd, povreda tokom letenja, kao i povreda od strane ostalih ptica iz kaveza.

 

Usled nedostatka vitamina B kompleksa kod ptica nastaju smetnje u razvoju embriona, poremećaji u rastu, poremećaji nervnog sistema.

Klinička slika nedostatka pojedinih vitamina iz B kompleksa:

Nedostatak B1 izaziva anoreksiju praćenu gubitkom težine, slabost u hodu, nakostrešenost perja. U daljem toku bolesti javlja se paraliza mišića, prstiju i nogu, paralizu krila i zabacivanje glave nazad zbog grča vratne muskulature. Ptica zauzme karakterističan položaj sedenja na nogama sa zabačenim vratom i glavom unazad. Najvažniji simptom nedostatka vitamina B1 je polineuritis ili zapaljenje većeg broja nerava. Tada ptica pretežno odmara na dnu kaveza i kreće se samo kada je potrebno, tj do hrane i vode. Ovo stanje je po pravilu bolno, što se odražava na apetit i raspoloženje.Lečenje ovog deficita se sprovodi dodavanjem vitamina B1 u vodu za piće. 

 

Nedostatak B2 uzrokuje poremećaj u reprodukciji, kod mladih ptica izaziva proliv, usporen rast , mršavljenje uz očuvan apetit. U daljem toku bolesti dolazi do proliva kojeg prate paralize nogu i otežano kretanje, krila su opuštena i nemoguće ih je vratiti u normalan položaj. Mišići atrofiraju, a koža postaje suva i rapava. U težim slučajevima nastaje dermatitis. Tretmani vidaminom B2 u vodi za piće daju dobre rezultate.

 

Nedostatak nikotinske kiseline dovodi najčešće do otoka skočnih zglobova, krivljenja nogu i promena sličnih perozi.

Nedostatak B6 izaziva poremećaje u rastu i razvoju. Kod ptica je primetna razdražljivost i grčevi.Često su spuštene glave i mašu krilima. Perje ispada, ptice su malaksale.

 

OZNAKE: