Povratak

Idealni kavez za nimfu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Dobar dan. Možete li mi reći koliki je idealni kavez za nimfu? Hvala. Aleksandar

O: Idealni kavez za nimfe je četvrtast i vodoravnih rešetki koje su pozicionirane na dve strane kaveza. Najčešće se koriste kavezi s metalnim ili plastičnim rešetkama, potom sa plastičnim dnom, koje po potrebi možete izvlačiti kako biste olakšali čišćenje. Kavez za jednu nimfu trebao bi biti najmanje 50 centimetara dužine i visine. Veoma je bitno da je kavez prostran i udoban, kako bi se Vaša nimfa osećala što prijatnije.

Nimfe provode oko 80% svoga vremena u kavezu. Ako Vaša ptičica boravi i izvan kaveza veliki deo dana, u tom slučaju je možete smestiti i u nešto manji kavez.

U kavezu obavezno moraju biti smeštene bar dve prečke, a najidealnije su one od prirodnog drveta.

Ako koristite takve prečke obratite pažnju da nisu tretirane kemikalijama, jer u suprotnom pri grickanju može doći do intoksikacije organizma Vaše nimfe. Povremeno ih možete prati toplom vodom kako bi ih uvek održavali čistim. Osim takvih prečki možete koristiti i plastične. Prečke mogu biti smeštene na različitim stranama kaveza, a preporučljivo im je i menjati mesto, jer tako vežbate inteligenciju Vaše nimfe.

 

U kavezu moraju da budu smeštene posudice za hranu i vodu, a možete staviti i igračke, ljuljačke, ogledalo i sl.

Dno možete prekriti specijalnim peskom. Povremeno možete staviti i pesak s mineralima, ali u posebnu posudicu kako biste izbegli njegovo prljanje izmetom. Takav pesak, osim što je izvor minerala, olakšava i potiče probavu u mišićnom želucu u kom nema potrebnih enzima kao u žlezdanom želucu.

Kavez treba smestiti u prostoriju sa dovoljno svežeg vazduha, na sobnu temperaturu, sa dovoljno svetla. Svakako izbegavajte postavljanje kaveza direktno na sunčevo svetlo ili na promaju.

U trgovinama Pet Centra možete kupiti kaveze različitih modela i dimenzija, kao i komplentnu opremu za nimfe.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs