Povratak

Suživot penante sa ostalim vrstama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mužjaka plavog penanta starog oko 1,5 godinu u velikom kavezu. Dobar deo dana je sam i želela bih da mu nabavim društvo. Da li bi se lepo slagao sa manjim papagajem? Razmišljala sam o nimfi, ali nisam sigurna kako bi izgledalo njihovo prijateljstvo. Inače, penant nije baš druželjubiv, dosta je plašljiv i uglavnom se trudi da izgrize sve što mu bude nadohvat kljuna tj. kaveza. Da li bi nifma bilo dobro rešenje? Ukoliko ne nimfa, da li onda dolazi u obzir neki drugi papagaj? Unapred hvala na odgovoru. Pozdrav, Nataša

O:
Poznata Vam je poslovica " Svaka ptica svome jatu leti", pa bi bilo preporučljivo nabaviti istu vrstu.

Držanje različitih vrsta se ne preporučuje. Neki uzgajivači ovo uspevaju, ali u vrlo velikim volijerama gde svaka grupa ili par istih jedinki zauzima svoj deo teritorije.

Vlasnici koji drže ptice isključivo kao kućne ljubimce, ponekad uspeju "složiti par" od različitih jedinki, ali tek nakon više meseci zajedničkog života u odvojenim kavezima u istoj prostoriji.

U prirodi može doći do sukoba između velike i male ptice (tigrica i nimfa, rozenkolis i tigrica ili kanarinac), sa vrlo teškim ishodom, raščupano perje, povrede očiju i slično.


Ako ne uspete da nabavite istu vrstu, možete probati sa rozeleom koja pripada istoj skupini papagaja ko penanta (Platycercus). 
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs