Povratak

Dokumenta potrebna za prenos ptice u zemlje EU

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Interesuje me šta je potrebno od dokumenata da bih mogli voditi svog papagaja (tigrica je u pitanju) na godišnji odmor sa nama u pitanju su Hrvatska Slovenija i Italija. Hvala na odgovoru Matija

O: Prenošenje kućnih ljubimaca preko granice moguće je samo uz posedovanje potrebne veterinarske dokumentacije o zdravstvenome stanju životinja, pri čemu psi i mačke moraju biti označeni mikročipom, a ostale životinje ukoliko su na bilo koji način obeležene, npr. prstenovane, njihov identifikacioni broj kao i vlasnik moraju biti upisani u zdravstveno uverenje koje se izdaje neposredno pre putovanja.


Unos do pet kućnih ljubimaca može se obaviti preko graničnih prelaza koji su odobreni za promet određenim kućnim ljubimcima dok se prenošenje većeg broja životinja mora obaviti preko prelaza na kojima se nalazi granična veterinarska inspekcija. U suprotnom se ovo smatra trgovinom i mora doći do carinjenja robe.

Kada vodite kućnog ljubimca u Republiku Hrvatsku ili neku zemlju EU, snosite svu odgovornost za ispunjavanje uslova za unos.


Ako vaš kućni ljubimac prilikom dolaska na granični prelaz na kojem je dozvoljen njegov unos ne ispunjava navedene zahteve, ulazak vam u zemljama EU može biti odbijen, odnosno životinja može biti vraćena u zemlju porekla ili stavljena u karantin. Kao vlasnik životinje snosite sve troškove koji su nastali sprovođenjem tih mera.

Savetujem Vam da se pre putovanja posavetujete sa veterinarom oko potrebne dokumentacije, takođe pomoglo bi Vam i kada bi se posavetovali sa veterinarskom inspekcijom oko ispunjavanja uslova za ulazak u određene zemlje, kako bi ste izbegli moguće neprijatnosti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs