Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Kupili smo Malog aleksandra (od uzgajivača) pre dve godine. U početku je bio plašljiv, što je i normalno, ali me muči to što on i posle dve godine pokazuje agresiju. Ujeda i ' reži' kada mu se bilo ko približi. On mi nije prvi papagaj pre njega sam ih imalo dosta i svaki od njih se na kraju pripitomio. Htela bih da mi date neki savet vezano za njegovo ponašanje. Hvala unapred ! Anđela

O: Kod rešavanja ovakvog problema trebamo imati na umu kako se većina papagaja ne može smatrati pripitomljenim kućnim ljubimcima. Sa izuzetkom tigrica i nimfi, većina ostalih papagaja je tek unazad nekoliko generacija uzeta od svojih divljih predaka iz prirode. Ovo znači da kod Vašeg papagaja preovladavaju prirodni instinkti. Ako sagledate problem na taj način, razvićete bolju komunikaciju sa Vašom pticom i imati mnogo manje bolnih ugriza.

U gotovo svim slučajevima nepoželjnog grizenja, postoje upozoravajući signali. Cilj je naučiti kako prepoznati te signale pre nego ptica krene kljunom prema Vama. Ponekad su ovi signali toliko neprimetni, a ponekad tako očiti. Takođe, grizenje ne znači uvek da je ptica ljuta ili zlobna već jednostavno previše uzbuđena pa ne može kontrolisati svoje osećaje.

Pre svega, pticama koje pokazuju agresivno ponašanje ne sme se dozvoliti da nam sede na ramenu kako nas ne bi ozbiljnije povredila. Kada ćete krenuti u ispravljanje nepoželjnog ponašanja, zastanite i razmislite šta ste oboje radili što je prethodilo ugrizu. Možda je to bio jednostavan način pokušaja komuniciranja sa Vama, ili ste se zaneli u zabavi sa pticom što ju je uzbudilo, ... Pokušajte posmatrati svoju pticu kako biste uočili neke osnovne uzorke ponašanja i iskoristili ih u sprečavanju nepoželjnog grizenja.

Takođe, imajte na umu kako ovakvo grizenje može jednostavno značiti izražavanje osećaja kontaktom kljuna sa Vašim telom. Nepoželjnom grizenju moglo je prethoditi naglo odmicanje kada se ptica približila kljunom vratu.

Pokušajte da se kontrolišete ako se grizenje ponovno dogodi i ne ispuštajte jauk (neka isto pokušaju i Vaši ukućani). Ako Vas boli, pokušajte je nežno i mirno otpustiti sa sebe jer izražavanje boli i ljutnje može upravo načiniti suprotno - podsaknuti takvo ponašanje.

Najvažnije je ovakvo griženje ne shvatiti lično, ostanite mirni u postizanju otkrivanja što podstiče takvo ponašanje kako bi ga prekinuli zauvek. Papagaji su veliki empati pa je često ovo način reakcije na Vašu nervozu ili bol. Stoga, budite smireni i strpljivi sa Vašom ljubimicom.

Ukoliko se aleksandar i dalje nepoželjno ponaša savetujem Vas da se obratite ambulanti za pernate životine Fakulteta veterinarske medicine, koji dobro upoznati sa ponašanjem papagaja pa Vam mogu pomoći u pripitomljavanju.

Više o agresivnom griženju kod papagaja možete pročitati u prethodnom ogovoru na pitanje pod naslovom „Ptica grize“. 

OZNAKE: