aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zdravo, zanima me da li se mogu upariti ove dve vrste aratingi: Aratinga white-eye & Aratinga yandaya? Kućica im je 45x45x60v, da li im odgovaraju te dimenzije kućice? Video sam ženku da je ušla u kućicu a mužijak gleda unutra ali nije ušao. Znači li to išta? I šta da radim da bi se parili 100%? Hvala unapred. Ahmed.

O: Jandaja aratinga (Aratinga jandaya) pripada Aratinga sp. koje su česti kućni ljubimci u Americi i Evropi. Iako se prirodno oglašavaju jačim krikom, zbog sposobnosti izvrsnog oponašanja govora ljubitelji papagaja ih rado drže.

Aratinga white-eye papagaj sa rasponom krila 37- 40 cm, zelene su boje sa crvenim flekama koje se mogu nalaziti na glavi ili vratu. Naseljava šume Venecule, Kolumbije, Brazila i Urugvala. S obzirom da je prilagodljiva ptica može nastaniti i gradove. Ova ptica se nalazi na CITES listi zaštićenih životinja što znači da je trgovina ovom vrstom onemogućena. Druželjubive su ptice i mogu oponašati govor.

Zahtevi za priplod i uzgoj ovih ptica su isti kao i za druge vrste kod obe ptice. Gnezde se u martu ili aprilu. U zatočeništvu žive do 28 godina.

Za smeštaj im treba bezbeditii prostrane kaveze, sobne volijere, a s obzirom da su sklone uništavanju drvenih predmeta, dobro im je izraditi ili nabaviti stalak za papagaje gde mogu boraviti tokom dana. Kada su puštene iz kaveza moraju biti pod budnim okom ukućana jer mogu naneti i veće štete drvenim i plastičnim predmetima. Ukoliko se kavez iznosi izvan kuće, vrata treba osigurati sigurnosnom rezom jer većina aratinga brzo shvati princip otvaranja vrata.


Sve vrste aratinga papagaja mogu se uzgajati u veoma prostranim kavezima po sistemu kolonije uz dovoljan broj gnezda kako bi se izbegle žučne fizičke svađe između ženki.

Što se tiče veličine gnezda (kućice), ona nije tipična i zavisi od mnogo faktora, među kojima su i dimenzije gnezda u kojim su odgajani roditelji. Ako prostor dozvoljava možete im staviti više kutija različitih veličina i dozvoliti im da naprave svoj sopstveni izbor. Kada par jednom izabere glezdo, možete im ga uvek nuditi u sezoni parenja, a može im biti dostupno i tokom čitave godine. Ukoliko im uslovi odgovaraju mogu se uzgajati tokom cele godine.

Dimenzije kućice (gnezda) odgovaraju, a prečnik otvora trebalo bi da bude oko 8-10 cm. Dobro bi bilo da ima poklopac (gore) koji se skida, kako bi mogli da imate kontrolu, a i lakše je za čišćenje. Gnezdo bi trebalo smestiti u okviru zaštićene volijere na visini od oko 1,5-1,8 metara, ali ne previše blizu krova, da bi se izbeglo pregrejavanje u toplim letnjim mesecima. Vrata kućice mogu biti u sredini kaveza.


Gnezdo se uglavnom postavlja vertikalno mada može i pod blagim uglom. Materijal za pravljenje gnezda ne sme biti otrovan. Na jajima leže i mužjak i ženka. Jaja su bele boje, U gnezdu ih obično bude 3-4 komada. Inkubacija je 23-26 dana. Ptići operjaju za 7-8 nedelja, a 2-3 nedelje nakon toga su sposobni za samostalni život.

Procenat fertiliteta je visok. Ukoliko ima više od 4 komada jaja, ne može ih hraniti sve, pa najmlađe izbaci. U tom slučaju ga trebate hraniti ručno. Takođe mlade ptice koje će se držati kao kućni ljubimci, mogu se sa 2-3 nedelje uzeti iz gnezda i nastaviti da hrane ručno. Uopšteno praksa je da kada mlade ptice stasaju za samostalan život, treba ih odvojiti od u novu volijeru, kako bi izbegli mogućnost agresije od strane roditelja.

OZNAKE: