Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zamolio bih vas ako je ikako moguće da mi kažete šta da radim oko povrede kljuna ninfe. Došao sam kući i zatekao krv po kavezu i krv na donjem kljunu i uočio sam da fali deo kljuna, pa ne znam šta da radim ...
Unapred hvala, Admir

O: Kljun i okolina kljuna su pokazatelj zdravstvenog stanja ptice. Zdrava ptica ima zdrav kljun, a zdrav kljun znači da ga ptica koristi za hranjenje, igranje i žvakanje. Ukoliko ptica izbegava da ga koristi, znači da joj njegova upotreba stvara neki problem, odnosno neki vid neugodnosti.

Pucanje i listanje kljuna može da bude posledica mehaničkog oštećenja usled neke traume ili udarca kljuna, prilikom letenja ili prilikom sletanja (prozor, zid, vrata...) ili kao posledica oštećenja kljuna na neki od predmeta u kavezu.

Oštećenja kljuna mogu da se jave i kao posledica griženja rešetki kaveza. Ponekad su takva stanja (povrede) posledica bolesti, a vrlo često posledica nedostatka, tj. deficita vitamina D3 i kalcijuma.

Povrede mogu da budu: puknuća, rupe ili ljuštenje dela kljuna. Povrede kljuna obično krvare, kao što je kod vaše nimfe, a svako krvarenje mora da se zaustavi. U većini slučajeva nastala rana mora da se očisti i ako je potrebno da se aplikuje neki antibiotik ili antimikotik. S obzirom da se u kljunu nalaze nervni završetci, bol koji nastaje kod povreda kljuna može da oteža ili potpuno onemogući hranjenje.

Ukoliko se radi o traumi obavezno morate da posetite veterinara da bi se adekvatno procenio stepen oštećenja i pružila adekvatna pomoć ptici. Poželjno bi bilo dodavati multivitamine i minerale koji su neophodni za sanaciju problema.

OZNAKE: