Povratak

Odabir hrane za kučku sa alergijskim problemom i sklonu debljanju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam 9-godišnju maltešku kujicu. S obzirom da ima alergije, hranimo je hranom Roial Canin Sensitiviti Control. Međutim, prošle godine smo je sterilisali i onda je počela da se deblja. Sada tražimo hranu koja može da kontroliše i povećanje telesne težine i alergije. Molimo vas za savet kojom hranom da je hranimo kako bismo pokrili oba faktora (alergiju i gojaznost). Hvala na odgovoru, Ana

O: Hrana za pse Royal Canin Sensitivity je kompletna dijetska hrana koja se preporučuje u slučaju netolerancije na sastojke i hranljive sastojke. Sadrži pažljivo odabrane izvore proteina.

Što se tiče vašeg pitanja, nažalost u trenutnoj ponudi nema dostupne hrane koja je namenjena alergičnim psima, a istovremeno za smanjenje ili kontrolu težine. Svaka od ovih dijeta prilagođena je specifičnom problemu koji imaju kućni ljubimci. Dakle, dijeta za regulisanje telesne težine sadrži više sirovih vlakana i visok nivo proteina i nizak nivo energije (smanjena kalorijska vrednost). Naravno, zbog takvog sastava nisam siguran da li će odgovarati vašem ljubimcu zbog alergija koje ima, odnosno da kućni ljubimac neće reagovati alergično.

Savetujem vam da pokušate da smanjite za trećinu količinu hrane koju sada dajete, kao što je u rasporedu šetnji, dodajte još jednu kratku šetnju (približno 10 minuta) da biste ubrzali metabolizam i tako povećali potrošnju energije. Pri sprovođenju restriktivnih dijeta ne preporučuje se davanje slatkiša ili dodatne hrane (konzerve, kuvana jela ...). Bilo bi najbolje da se konsultujete sa ambulantnim veterinarom u vezi sa daljim promenama u ishrani ili hrani ako ova vrsta saveta ne pomogne (gubitak težine), zbog detaljnog poznavanja zdravlja vašeg ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs