Povratak

Izraslina na šapi psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Pre par dana sam uočila jednu izraslinu na šapi svog psa. Zanima me o čemu bi se moglo raditi? Zahvaljujem unapred na odgovoru! S poštovanjem, Lucija

O: Na ovaj način nažalost nije moguće tačno utvrditi o čemu se radi i postaviti dijagnozu. Promena koja se vidi može biti apsces koji je nastao kao posledica uboda, ugriza ili prisutnosti stranog tela (trn, stoklas...). Može se raditi i o cisti, tumoru, upalnoj reakciji tkiva kao posledica lizanja i grickanja ili neke druge iritacije.

Spomenula sam apsces koji nastaje kao posledica stranog tela. To se vrlo često susreće kod pasa, a naručito u vreme kada se u prirodi može naći stoklas (klas divljeg žita). To je oštro, bodljikavo seme koje vrlo lako prolazi kroz kožu i kreće se samo prema napred. Najčešće se zabije kroz kožu između prstiju na šapama, mada može se naći i u oku, uhu, nosu, genitalijama. Pas će lizati mesto koje je bolno i otečeno, a može i šepati.

Savetujem vam da odvedete psa kod veterinara koji će obaviti pregled i na temelju nalaza postaviti dijagnozu. To je jedini način da se utvrdi o kakvoj se promeni radi i da se odredi odgovarajuća terapija.