Povratak

Pad imuniteta i zarazni kašalj

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam štene nemačkog boksera, 6 meseci ima sada. Inače je veseo i razigran i društven. Jutros kad se probudio počeo je da kašlje, izgledalo mi je kao da je nešto progutao. Nedugo zatim je povratio. U sastavu povraćke nije bilo ničeg što je mogao progutati. Od jutros je povratio jedno 8 puta. Sada već povraća žuč jer nije ništa jeo celi dan. Kakio je normalno, srednje tvrda stolica. Od straha da ne dehidrira malo smo mu s inekcijom uštrcali malo kamilice. Možda mu je i to iziritiralo želudac. Šta da radimoi? Nismo požurivali kod veterinara zbog ove situacije sa koronavirusom. Da li je povraćanje uzrokovano virusom ili šta, od čega može biti? Nismo eksperimentirali s hranom, tako da smo isključili tu pretpostavku. Jedino novo što smo mu dali je kalcijum u tabletama, kupljen u pet šopu i dali smo mu tek drugu tableticu. Branka

O: Prelazni periodi između godišnjih doba, jesen-zima i proleće-leto, idealna su za pad imuniteta i razvoj viroza koje se brzo i lako šire među gustom populacijom pasa. Jedna od najčešćih je zarazni traheobronhitis ili zarazni kašalj.

Uzrokuje ga više uzročnika, najčešće u kombinaciji: adenovirus, parainfluence, bakterije Bordetella bronciseptica, mikoplazme. Prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženim psom, njegovim sekretima (iscetkom iz nosa, očiju, slinom). Glavni simptomi su kašalj koji može varirati od nekoliko puta dnevno do stalnih, regurgitacija najčešće belom penom. Zbog karakterističnog zvuka kašlja vlasnici često misle da je psu nešto zapelo u grlu. Psi se mogu ponašati normalno ili slabije jedu, naročito suvu hranu, otežano gutaju, mirniji su, i mogu imati povišenu temperaturu. Moguće je i kijanje, kao i iscedak iz nosa i/ili očiju.

Preporučujem da svakako posetite svog veterinara jer bolest zbog sekundarne bakterijske infekcije može preći u upalu pluća, pa je pse s izraženijim simptomima ili slabijim imunitetom potrebno staviti na antibiotik. Ako je kašalj izuzetno jak i iscrpljujući za psa, može dobiti lek protiv kašlja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs