Povratak

Suva njuška i ljuštenje nosa kod mopsa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Dobar dan. Evo, imam kratko pitanjce za vas... Naime, imam mopsića od 5 godina. Danas sam bila s njim na redovnoj vakcinaciji kao i svake godine pa sam upitala veterinara za njegovu njuškicu. Kako je on znatiželjan mopsić i svugde gura svoju lepu glavu, njuškica mu je kao isušena i izguljena... Da li možete neku kremu da mi preporučite? Nadam se vašem brzom odgovoru. Hvala vam i pozdrav! Ana

O: Problemi suve njuškice i ljuštenje nosića kod mopsa je problem koji muči mnoge vlasnike ove rase.

Ono što bih vam preporučila je da za vašeg ljubimca uzmete preparat koji sadrži biotin. U našoj ponudi su dostupni Canina Biotin forte prah ili tablete, Canvit- Biotin. Biotin je ustvari vitamin H koji izuzetno povoljno djeluje na kožu sklonu pucanju i ljuštenju, a kako se bliži i proleće i period linjanja dobro će pomoći i u tu svrhu.
Oba preparata sadrže jednaku količinu biotina, jednako su dobri i efikasni. Jedina razlika je u tome što se biotin od Canine uzima u dozi od 1 tablete na 10 kg telesne težine, a biotin od Canvita u dozi 1 tableta na 5 kg telesne težine. Biotin možete koristiti oko 2 meseca pa napraviti pauzu.

Što se tiče nege nosa izvana, u našoj ponudi dostupna je Cink mast 100g, koju možete mazati na nosić 2-3 puta dnevno. Problem kod svih preparata za vanjsku primenu je što će to pas verovatno u vrlo kratkom vremenu polizati. Ako poliže ovu mast ništa se psu neće desiti, ali neće imati nikakvog učinka. Stoga kada mast aplicirate, probajte barem pet minuta zabavit psa da ne liže nos ili mu jednostavno ponudite nešto za jelo. Cink mast možete koristiti duži period, tj. kad god primetite da se nosić ljušti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs