Povratak

Kvrga na vratu šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam štene staro 7 nedelja (mešavinu pekinezera i pinčera), danas sam prvi put primetila kvržicu veličine zrna graška na vratu, pa se pitam da li treba da brinem i da li je opasno? Štene se ponaša normalno kao i uvek ... Marija

O: Promene na koži vašeg šteneta koje opisujete mogu biti različite etiologije. Pored čvorova kao posledice kontaktnog dermatitisa, lipomi se najčešće javljaju kod pasa, kao čvorovi na koži ili ispod kože. Lipomi su mekane, okrugle, bezbolne mase, obično prisutne ispod kože, ali se ponekad šire između vezivnog tkiva u dublja tkiva i mišiće. Najčešće su benigni; ne zaraze okolna tkiva, ne metastaziraju u druge delove tela. Oni narastu do određene veličine i takvi i ostaju. Većinu lipoma nije potrebno uklanjati. Ali povremeno lipomi rastu do te mere da ometaju normalnu funkciju tela psa, pa je indikovano njihovo hirurško uklanjanje.

Kvržice koje se osećaju na površini kože psa takođe mogu biti začepljene lojne žlezde. Takve ciste mogu biti sastavljene samo od ćelijskog detritusa ili tečnosti; ponekad puknu sami, zarastu i nikad se više ne pojave. Drugi postaju hronično iritirani i zaraženi i moraju biti uklonjeni.

Pored gore navedenog, na koži se mogu pojaviti sledeće kvržice i izrasline: nekancerogene - ciste, bradavice, zaraženi folikuli dlake, hematomi kancerogeni (mogu biti maligni) ili benigni po prirodi, a povremeno imaju obe osobine.

Sve što sam nabrojao može prouzrokovati promene kao kod vašeg šteneta, pa je dijagnoza u ovom slučaju vrlo zahtevna. Terapija je jasna ako se može utvrditi uzrok, inače je lečenje samo simptomatsko. Preporučujem da kontaktirate svog veterinara da biste organizovali pregled kućnih ljubimaca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs