Povratak

Obilno opadanje dlake psa nakon lečenja od trovanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pudla stara 11 godina. Lečen je pre dva meseca od akutnog neuspeha bubrega zbog trovanja antifrizom. Sadašnje stanje je dobro. Ima 10 kg, redovno jede jedan kuhani obrok (dijetni) i jedan suhi. Urin svjetao. Dosta kretanja. Već mesec dana mu obilno opada krzno. Zamolila bih vas za mišljenje i savet. Hvala. Katica

O: Trovanje uopšteno, u ovom slučaju antifrizom, ali i sama terapija, veliko su opterećenje za imuni sistem životinje i ujedno veliki stres. Stoga nije neobično da je usledilo obilno opadanje dlake.

Vi možete sada da započnete jedan simptomatski tretman, gde ćete zapravo raditi na tome da se vašem ljubimcu što pre organizam povrati u stanje balansa. Znači, pre svega detoksikacija, prvenstveno jetre; možete koristiti preparate na bazi silimarina, shisandre, kurkume, npr. Detoxivet tablete linije Orme Naturali, Silybum marianum (Canvit); preparati s dodatkom Spiruline, probiotika, zeolita i tome slično. Na dalje, od pomoći mogu biti i preparati namenjeni poboljšanju stanja kože i krzna, poput Dermanorm tableta, s dodatkom esencijalnih masnih kiselina Omega 3 i Omega 6, lekoviti dodaci ishrani s dodatkom biotina, cinka, nevena, kalcijuma, pantotenata (iz aktualne ponude Pet centra izdvajam liniju proizvoda Canvit).

Uz sve to savetujem i hipoalergijsku ishranu, barem toliko vremena dok se stanje ne popravi, kako eventualni alergeni iz hrane ne bi još dodatno opteretili organizam.