Povratak

Povraćanje nakon davanja pilule protiv unutrašnjih parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Posedujem štene, mešavinu maltežana i jork terijera. Težak je 4,5 kg i star 2,5 godine. Lečio sam ga protiv parazita tabletom PRAZINON plus, nanoseći pola tablete na osnovu njegove težine. Posle nekoliko sati prijema doze, usledilo je povraćanje, bukvalno do iznemoglosti. Tada se smirio. Veterinar mi je preporučio da postupak ponovim za oko 15 dana, kako bi bio siguran da je povraćanje rezultat uzimanja pilule ili ne. Poslušao sam njegov savet i ponovio terapiju nakon otprilike 15 dana. Takođe je izbacio sav sadržaj stomaka nakon otprilike 3 sata. Ne znam da li je taj period bio dovoljan da tableta deluje. Inače, redovno ga tretiram protiv parazita, ali u osnovi nisam do sada koristio Prazinon plus. Iskreno, ne sećam se koje sam tablete koristio, jer one koje mi nude kupujem kod veterinara. Do sada nikada nije negativno reagovao ni na jednu od ovih tableta. Molimo savet koju pilulu da koristimo s obzirom na aktivni sastojak prazinon plus, što očigledno rezultira neželjenim efektom kod našeg ljubimca. Hvala vam unapred i toplo vas pozdravljam, Bojan

O: Na hrvatskom tržištu dostupan je širok izbor tableta protiv unutrašnjih parazita, npr. Pratel, Prazinon, Dehinel, Canverm i Drontal. Sve su to efikasni preparati sličnog hemijskog sastava na bazi pirantela, prazikvantela i febantela.

Takvi poremećaji mogu se često pojaviti kod pasa, ponekad povezani sa dijarejom i povraćanjem. Pokušajte nakon izvesnog vremena sa tabletom Drontal s aromom mesa, koja se dobro podnosi, a gutanje je lakše. Ako se ovo ne pokaže uspešnim, to je verovatno osetljiv stomak i tada preporučujem transkutane ampule ili injekciju veterinaru.