Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam psa 4 godine. starac koji je alergičan, ali pitam se da li je normalno da psima curi analna žlezda (pretpostavljam kad se napune) jer moj pas svakog dana iz anusa izbaci nekoliko kapi svetlo zelenkaste tečnosti, ne smrdi, ali pošto imam curenja tokom hodanja ili nakon fizičke aktivnosti, da li je to normalno? Mnogo vam hvala. Maja

O: Problemi sa analnim žlezdama kod pasa su primetni, između ostalog, i pojavom karakterističnog, (nama) neprijatnog mirisa. Stoga je malo verovatno da vaš ljubimac ima analne žlezde. Pored toga, kada se žlezde ne prazne, odnosno kada se napune, nije uobičajeno da se isprazne. Njihovo pražnjenje se dešava pod pritiskom fekalija ili ručno - prstima.

Pojava tečnosti koju ste opisali može da pokrene sumnju na proktitis - zapaljenje kraja creva, koje može nastati iz više razloga, poput „produženja“ upale debelog creva, zbog prisustva tumora, crevnih parazita, itd. Takođe, pojava crevnih parazita može prouzrokovati razne nespecifične simptome, čak i one koje ste opisali, bez razvoja proktitisa. Ako pas ima mekšu, neoblikovanu stolicu, moguće je ostaviti malo tečnosti koja se kasnije evakuiše napolje.

Svakako bi bilo dobro odvesti svog ljubimca veterinaru na pregled i tačno utvrditi o čemu se radi.

 

OZNAKE: