Povratak

Mikrosporoza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam francuskog buldoga i primetio sam "bubuljicu" pored usta, nakon par dana se proširilo. Možete li mi savetovati šta da radim, trenutno nisam u mogućnosti da odem u grad kod veterinara, ako postoji neka mast, krema... Hvala, Janko.

O: Savetujem vam da posetite veterinara sa svojim psom, jer na osnovu priložene slike pretpostavljam da se radi o mikrosporozi u kojoj postoji mogućnost prenosa na ljude.

Mikrosporozu najčešće uzrokuje gljiva Microsporum canis, a nešto ređe Microsporum gipseum i smatra se dermatofitozom. Dermatofitoza je zarazna bolest i prenosi se direktnim i indirektnim kontaktom sa zaraženom životinjom. Takođe su dermatofitoze zoonoze, pa postoji mogućnost da se ova kožna bolest prenese sa životinje na čoveka i obrnuto. Period inkubacije je dve do tri nedelje. Kliničku sliku karakteriše pojava kružne alopecije i najkarakterističniji je simptom ove kožne bolesti. Takođe u predelu alopecije, koža može biti ljuskava, pocrvenela (zbog prisustva upale) i mogu biti prisutne kraste. Istovremeno je moguća promena boje kože pogođenog područja u obliku promene boje u crnu ili sivu, a takođe je moguće i svrab. Klinička slika je vrlo promenljiva i zapravo zavisi od rezistencije životinje, pa se klinička manifestacija najčešće javlja kod mlađih životinja, kod životinja sa oslabljenim imunološkim sistemom, kod životinja koje žive u neadekvatnim higijenskim uslovima i kod životinja nedavno lečenih antibioticima ili kortikosteroidi.

Dijagnoza se može postaviti na osnovu pregleda Vudovom šapom, nativnog mikološkog pregleda ili uzgoja gljivica iz kože koja se skarifikuje na hranljivom medijumu.

Lečenje je lokalno i sistemsko. Sistemski tretman uključuje upotrebu kupki, a ređe antifungalnih masti i krema. Sistemski tretman podrazumeva upotrebu antimikotika, najčešće ketokonazola, itrakonazola i terbinafina. Takođe treba napomenuti da je dezinfekcija područja u kojem životinja boravi veoma važna zbog prethodno pomenute mogućnosti prenosa patogena usled indirektnog kontakta.

Nažalost, bez prethodnog kliničkog i dermatološkog pregleda potrebnog za postavljanje tačne dijagnoze, ne mogu da vas savetujem pri odabiru odgovarajućeg leka.