Povratak

Kamen u urinu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam desetogodišnjeg malog šnaucera, pre 2 meseca uklonjen joj je struvitni kamen od 1,8 cm iz bešike. Trenutno jede Farminu Struvitu, juče smo joj pregledali urin i nema struvite, ali ima oksilata i mokraća joj je kisela i gusta. Molimo da date preporuku u vezi sa daljom ishranom. Hvala, Jelena
O: Postoji nekoliko vrsta urolita i oni se razlikuju po hemijskom sastavu. Najčešći su struviti (magnezijum-amonijum fosfati) i oksalati (kalcijum fosfat), a ređe cistin i uratni uroliti.

Kamenje u urinu sastoji se od 2% organske i 98% mineralne materije. Najčešći uzroci urolitijaze su česte bakterijske infekcije koje se ne moraju uvek klinički manifestovati, nedostatak vitamina A, gojaznost i genetska predispozicija. Ponekad je kod iste životinje moguće pronaći kamenje različitog hemijskog sastava ili različitih vrsta. Utvrđeno je da su određene rase genetski predisponirane za ovu bolest. Među njima su patuljasti šnauceri, ali i jazavčari, pudlice, beagli, velški korgiji, engleski koker španijeli, Dalmatinci itd. Takođe, postoji nešto veća tendencija ka urolitima kod žena (oko 70%).

Smatra se da su struviti češći kod jazavčara i šnaucera. Da biste postavili dijagnozu, potrebno je izvršiti kompletne krvne testove (diferencijalna krvna slika i biohemijski test krvi), analizu urina u urinu (ph i sediment) i rendgen i ultrazvuk abdomena da biste konačno potvrdili prisustvo kamenaca.

Struvitno kamenje može se eliminisati, a kasnije sprečiti upotrebom odgovarajuće medicinske hrane. Takva hrana mora sadržati niži nivo proteina, fosfora i magnezijuma. Struviti se formiraju u alkalnom urinu, pa je funkcija hrane zakiseljavanje urina da bi se struviti rastvorili. Pored toga, prisustvo NaCl podstiče psa da pije više vode, pa se češćim mokrenjem kristali izbacuju iz bešike. Struvite se najčešće mogu naći u obliku peska u bešiki, ali mogu se formirati i u obliku većih ili manjih kamenaca koje treba hirurški ukloniti.

Kalcijumovi oksalati, za razliku od struvita, ne mogu se rastvoriti odgovarajućom medicinskom hranom, ali je potrebno hirurško uklanjanje. Nakon uklanjanja kalcijum-oksalata, psu je potrebno hraniti hranu koja sadrži manje oksalata, kalcijuma i proteina i menja pH urina u alkalni. Hill-ova u / d hrana dolazi u obliku dehidrata i vlažne hrane ili konzervirane hrane.

Ukoliko se radi o struvitnim kamencima indicirana je medicinske hrane koja zakiseljavaju urin i otapaju manje struvitne kamence. To su Royal Canin Urinary s/o i Brit Struvite kao i Hill's c/d u dehidriranom i konzerviranom obliku, Hill's s/d hrana u konzerviranom obliku i Purina PVD Urinary u obliku dehidrata. Hill`s c/d u dehidriranom i konzerviranom obliku može se koristiti kao prevencija stvaranja struvitnih urolita.

Svakako se oko odabira odgovarajuće hrane konsultujte s veterinarom koji leči vašeg psa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs