Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Posedujem maltezera starog 2 godine i 7 meseci. Nedavno sam primetila smeđe naslage među zubima i meso mu je bilo upaljeno. Možete li mi savetovati šta da radim i da li je stvarno kamenac? Hvala vam! Nikolina

O: Zubi malih pasa su mnogo bliži jedni drugima nego kod velikih, pa se između njih može nakupiti više bakterija i ostataka hrane. Oni na površini zuba stvaraju naslage iz kojih se razvija kamenac. Vrlo malim rasama je potrebna prilagođena hrana koja je lako svarljiva.

Zubni kamenac je kalcifikovani plak - sam ne izaziva upalu, ali zbog svoje poroznosti i hrapavosti služi kao bakterijska niša na velikom prostoru. Parodontalne bolesti su grupe stanja koja utiču na gingivu i uništavaju noseća tkiva zuba - alveolarnu kost, cement i parodontalni ligament, a grubo se dele na gingivitis (upala gingive) i parodontitis.
Potrebno je održavati redovnu kućnu negu zuba i godišnji pregled na svakih šest meseci.

Pranje zuba je najvažniji deo oralne higijene. Ako vaš ljubimac to dozvoljava, jednom dnevno treba da mu perete zube. Najbolje je započeti u ranom dobu, jer će većina pasa to dozvoliti ako počnete dok su još štenad. Koristite posebne paste za zube formulisane za pse. Iz aktuelne ponude Pet centra izdvajam ORME NATURALI zubnu pastu za kućne ljubimce sa glinom i esencijalnim uljima.

Ekstrakcija zuba je ponekad jedina preostala opcija u lečenju nakon postavljanja potpune dijagnoze i odbacivanja drugih vrsta terapije. Sam postupak se izvodi u potpunoj anesteziji, a pas pušta antibiotike i, ako je potrebno, lekove protiv bolova kada bude pušten na kućnu negu.

U slučaju vašeg kućnog ljubimca, bilo bi korisno koristiti ECUPHAR Orozime gel za oralnu higijenu pasa i mačaka. Indikacije: zadah iz usta, salivacija, braon plak na zubima, crvenilo ili krvarenje desni, bolovi životinja tokom žvakanja. Preparat sadrži patentiranu enzimsku formulu koja poboljšava antimikrobni efekat pljuvačke pasa i mačaka. Pored toga, sadrži dodatne antiseptike za zaštitu od bakterija koje izazivaju zadah iz usta i sprečavaju stvaranje naslaga i kamenca. Sastojci: kolagen, slad, prirodni ukusi i arome i ekstrakti. Uključuje: amilazu, glukoamilazu, glukozu, kalijum tiocijanat, laktoferin, laktoperoksidazu, lizozim, superoksid dismutazu, surfaktantne mirise. Upotreba: psi - nanositi direktno na usta ili mešati sa malom količinom hrane; mačke: naneti direktno na usta ili šapu da liže mačku. Doziranje: mačke i mali psi - oko 1 cm gela, psi do 20 kg - oko 2 cm gela, psi preko 20 - kg oko 5 cm gela.

 

OZNAKE: