Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam nekoliko pitanja u vezi sa dodacima za hranu za pse i kožu. Može li se nešto dogoditi psu (bostonski terijer) težine 6 kg ako dnevno dobije 4 mililitara lososovog ulja, jednu kašičicu kokosovog ulja i jednu kašičicu CANINA Biotin Forte praha i tako neprekidno svakog dana 365 dana u godini? Može li pas dobiti hipervitaminozu od toga? Da li se vitamini iz ovih dodataka talože u telu psa i da li to ozbiljno narušava njegovo zdravlje ili se višak vitamina sam izlučuje iz tela? Hvala i pozdrav, Bogdan

 

O: U principu se ne preporučuje kontinuirano dodavanje ovih dodataka bez prekida. Ako postoje indikacije za lečenje, sprovodi se tokom određenog vremenskog perioda, nakon čega dodavanje treba pauzirati. Isto važi i za preventivno davanje.

 

Što se tiče ulja lososa, navodi se da zbog dugotrajne upotrebe postoji određeni rizik od kontaminacije teškim metalima koji se talože i u lososu i kasnije u telu psa. Teški metali poput žive, kadmijuma i olova se ne izlučuju već ostaju u telu, što je posebno važno za organizme (ribe) na vrhu lanca ishrane. Biotin je rastvorljiv u vodi, a ne u mastima i kao takav se izlučuje putem bubrega. Njegova hipervitaminoza kod pasa nije opisana i smatra se sigurnom za upotrebu.

 

Kokosovo ulje ima određene prednosti za pse, međutim, kod dugotrajne upotrebe, posebno uz dodavanje ulja lososa, postoji određeni rizik od pankreatitisa kod pasa. Takođe se pominje da kokosovo ulje može značajno povećati nivo „lošeg holesterola“ kod pasa.

 

Dakle, može se reći da biotin ne predstavlja pretnju ako ga dajete kontinuirano, što nije slučaj sa lososovim uljem i kokosovim uljem.

 

 

OZNAKE: