Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj pas ima kašastu dijareju. Otišao sam kod veterinara i uzeo neke tablete, da bi dijareja prestala, ali nema poboljšanja. Dajem mu kuvani pirinač, ali ni sada nema pomaka. Šta bih trebao da uradim? Hvala unapred. Anđelko

O: Dijareja je pojava čestih defekacija, praćenih povećanom vlagom i zapreminom fekalija. Uzroci mogu biti različiti. Klinički se javlja kod bolesti digestivnog sistema, naročito tankog i debelog creva, ali i kod bolesti drugih organa kao što su pankreas, jetra, bubrezi, kao i kod nekih metaboličkih poremećaja poput oštećenja funkcije štitne žlezde. Akutni proliv se javlja iznenada i traje kratko (do tri nedelje ili manje), a stolica je vodenasta sa sluzi. Prate ga opšti simptomi - gubitak apetita, depresija i povraćanje, a ponekad i povišena temperatura, dehidracija i bol. Uglavnom je blaga i relativno brzo prolazi. Hroničnu dijareju karakteriše duže trajanje (tri nedelje i duže) ili se javlja periodično.

Pored simptomatskog lečenja, važno je utvrditi tačan uzrok dijareje i zato dati specifičnu terapiju. U lečenju bolesti, pored lekova, važna je i kontrolisana ishrana, pa je neophodno da vlasnik životinje ozbiljno shvati dogovor o vrsti ishrane. Preporučujem da svom psu sada date medicinsku hranu za slučajeve lošeg varenja. Ovu hranu možete nabaviti u apotekama Pet centra, i to Roial Canin „Gastro Inintestinal“, Eukanuba „In intestinal“, Purina „Gastro Enteric“ i Hill's „i / d“. Sve ove namirnice osiguravaju visoku svarljivost tokom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu rastvorljivih vlakana koja će se razgraditi na masne kiseline kratkog lanca. Oni će zauzvrat hraniti kolonocite (crevne ćelije) i pomoći u uspostavljanju normalne crevne flore. Pored navedenih namirnica bilo bi dobro davati i probiotike namenjene psima. U našoj ponudi su probiotici dostupni u obliku tableta (Florentero) ili paste (Florentero, Floriboost, Entero hronično), u zavisnosti od toga šta je lakše dati vašem psu. Inače, terapija traje oko nedelju dana, a ako je potrebno i duže.

 

OZNAKE: