Povratak

Čvor raste na glavi šteneta - rizik za zdravlje i biopsiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Posedujem osmesečnog psa dogo argentino. Od malena ima čvorugu na glavi koja sada raste, kao što i ona raste. Rengen je pokazao da je reč o kosti. Cela desna strana glave je nekoliko centimetara viša od leve. Preporučili su biopsiju kostiju, ali ona za sada ne smeta. Pitam se da li bi joj ta kost mogla s vremenom smetati i da li je može operisati? Estetski nam ne smeta, ali ne bih voleo da vremenom ima komplikacija. Hvala, zabrinuti vlasnici
O: Izgled koji opisujete kod kućnih ljubimaca ukazuje na neke genetske deformacije, s obzirom na to da je verovatno prisutan od rođenja. Nije retkost kod čistokrvnih pasmina, jer se često pribegava prelasku  ili prekomernoj upotrebi jednog mužjaka kao izvora genetskog materijala, a sve u cilju očuvanja optimalnih karakteristika za rasu.

Svako oticanje, čvoruga ili rast naziva se tumor. Oni su novotvorine koje predstavljaju nekontrolisanu proliferaciju tkiva i mogu biti benigne i maligne. Sumnju na malignitet treba potvrditi biopsijom.

Iz vaših izjava mi je teško da zaključim da li je ova formacija ograničena kostima ili njihovim nastavkom, pa prema tome pretpostavljam dalji tok razvoja i mogućnost hirurškog uklanjanja. Benigne formacije, iako ograničene i bez metastaza, mogu mehanički stvarati probleme zbog svoje veličine i pritiska na okolna tkiva. Maligni tumori, s druge strane, urastaju u tkivo i uništavaju ga, metastaziraju i mogu značajno porasti za kratko vreme.

Preporučio bih vam da napravite biopsiju u dogovoru sa veterinarom, jer će samo nalazi istog moći da procene dalji rizik po njeno zdravlje.