Povratak

Kijanje, trljanje i grebanje njuške tokom zime

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam nemačkog boksera koji ima dve godine i kada dođe zima ima problema sa njuškom. Kija kao da je prehlađen, ali najveći problem je trljanje i grebanje njuške. I to toliko da zacvili i rastrgne kožu. Pretpostavljam da je to alergija pa se pitam kako da mu pomognem. Veliki pozdrav. Gordana

O: Opisani problem može biti čest kod velikih rasa tokom odrasle dobi do pune polne zrelosti ili u dobi od oko dve i po godine. Takođe je problem povezan sa rasama ili osobama svetlije dlake i kože. Pse treba pripremiti pre zime ili leta, jer su tada problemi sa kožom izraženiji; Smanjen unos vitamina kao što su vitamini A i E može dovesti do problema opisanih kao u slučaju vašeg ljubimca.

Poželjno bi bilo da se pored redovne dijete dodaju i preparati koji će pomoći koži i nosnoj sluznici da lakše savladaju zimske (hladne) uslove, odnosno pucanje, pečenje i svrab oko nosne sluznice. Pored toga, preporučujemo ulje noćurka Canvit BARF ili brašno od algi Canina. Oba preparata svojim sastavom (esencijalne masne kiseline ulja noćurka i brašno algi bogato aminokiselinama, vitaminima i mineralima) smanjuju simptome i ubrzavaju zarastanje kože, kose, nosa i mekušaca naših ljubimaca. Doziranje treba da bude u skladu sa uputstvima proizvođača.

Takođe predlažem da uveče nanesete tanak sloj kantariona na kožu i nos vašeg ljubimca kako biste smanjili upalne simptome (crvenilo i svrab).