Povratak

Povećani limfni čvor (limfadenopatija) i dijagnoza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica


P: Imam osmogodišnju ženku Stafford. Pre 2 i po godine operisana je zbog piometre. Dan nakon operacije, limfni čvorovi su joj se povećali na tri mesta. Jedan na vratu i dva na zadnjim nogama. Oporavak od operacije je prošao sjajno, ali nakon 2 i po godine taj limfni čvor na vratu nije ustuknuo, dok ovi na nogama nisu. Prilično je velik, dugačak oko 5 cm i širok 3 cm. Nije topao na dodir, niti je promenio oblik za te 2,5 godine. Kako je rastao, tako je i ostao. Veterinar mi je rekao da je najbolje ništa ne operisati, neka tako i ostane ako dugo nema vidljivih promena na tom limfnom čvoru, jer može biti svega (karcinoma, leukemije ...). Pored toga, tražio sam mišljenje još dvojice veterinara koji su mi rekli gotovo istu stvar kao i prvi veterinar. Pitanje je da li pas zaista može da živi 2,5 godine ako je u pitanju neki oblik raka bez ikakvog lečenja? Takođe je moguće da je taj limfni čvor „podivljao“ i nije se vratio na svoje „mesto“ nakon što je upala nestala? Pas se normalno ponaša normalno i to joj ne predstavlja problem. Kristina

O: Limfni sistem u telu ima brojne funkcije i osnovnu zaštitu tela od raznih štetnih mikroorganizama i filtriranje štetnih supstanci. Primarni limfni organi su timus i koštana srž, dok su sekundarni limfni organi slezina i limfni čvorovi. Limfni čvorovi su raspoređeni duž limfnih sudova i predstavljaju male filtere koji ograničavaju širenje infekcije na okolna tkiva. Povećani limfni čvor ili limfadenopatija je promena oblika, konzistencije, veličine ili broja limfnih čvorova. Može se javiti zbog upale samog čvora, reakcije na povećanu potrebu za stvaranjem imunih ćelija ako je određeni mikroorganizam prisutan u telu, usled određenih tumorskih izraslina u čvoru ili metastaza u čvoru zbog drugog tumorskog procesa u Telo.

Postoje neke smernice koje nas mogu voditi do benignosti čitavog procesa, kao što su brzi početak, bol pri palpaciji, mekani su na dodir i pokretni na podlozi. S druge strane, proces koji traje duže, postepeno raste, menja svoj oblik ili konzistenciju i prerasta u susedna tkiva (nepokretnost na podlozi) može ukazivati na malignost procesa. Međutim, ovo su samo smernice i nažalost otkrivanje onoga što je zaista u pitanju u ovom konkretnom slučaju moguće je samo detaljnim kliničkim pregledom. Pored toga, neophodno je izvršiti niz dijagnostičkih postupaka kao što su nalaz krvi i punkcija samog limfnog čvora i uzimanje uzoraka za citološku analizu. U zavisnosti od nalaza, odlučuje se o daljem postupku.

Nažalost, samo na osnovu vaših navoda, nisam u mogućnosti da potvrdim ili poreknem o čemu se radi kod vašeg ljubimca, niti da procenim prognozu samog procesa, ali nadam se da će vam gore navedeni podaci i saveti biti od pomoći.